Annons
Nyheter

Liten sångerska med stor röst

I andra klass på Myråsskolan går Moa Lindberg, vars främsta intresse är att sjunga.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2008
Moa Lindberg älskar att stå på scenen och sjunga och detta intresse gav henne en plasma-TV.
Moa Lindberg älskar att stå på scenen och sjunga och detta intresse gav henne en plasma-TV.Foto: Bengt Lagerstedt
Moa i sin vackra scenklänning vid sångtävlingen i Rumänien.
Moa i sin vackra scenklänning vid sångtävlingen i Rumänien.Foto: 

Det intresset har lett henne till en sångtävling i Rumänien, där hon fick pris för bästa scenframträdande. Nu har hon också vunnit en tv i en karaoketävling.

Hennes mamma säger att hon sjunger jämt, och att hon gjort det sedan hon var mycket liten. Själv tycker inte Moa Lindberg att det riktigt är så, men vi kommer överens om att hon är så van att gå sjungande genom livet, att hon nog inte tänker på det själv.

Annons

Moa tar sånglektioner för Adriana Stroe sedan ett par år. Hon bad Moas föräldrar låta Moa följa med till en internationell sångtävling i Rumänien förra året. Det var hård konkurrens om platserna, och Moa fick spela in en skiva som skickades till Rumänien för bedömning, innan klartecknet kom att hon skulle få vara med.

Moas mamma, Anna, berättar att hon försökte förklara för Moa vad det skulle innebära, att stå på en scen framför en massa människor och många TV-kameror.

– Men det som bekymrade Moa mest var om hon skulle hitta mig när hon sjungit färdigt, berättar Anna.

Även Moas mamma åkte med till tävlingen i Rumänien. Den har arrangerats sedan 1996 och heter Ti Amo. 47 barn och ungdomar från 17 olika länder deltog, och det gick bra för Moa, som vann priset för bästa scenframträdande.

– Det var mycket folk, berättar hon, men jag var inte så nervös. Jag har tränat mycket med Adriana, min sånglärare.

Hon tävlade med Genom eld och vatten av Sarek, och hon var iklädd en vacker blå klänning och en peruk med långt vitt hår.

Under den vecka som hon var i Rumänien fick hon nya kompisar bland de and-ra deltagarna, ja, hon blev till och med lite kär. Antoine från Malta och Moa fann varandra och hade MSN-kontakt med varandra en tid efteråt. Moa har inte börjat läsa engelska i skolan ännu, så mamma fick hjälpa henne med språket.

Tillsammans med de båda andra flickorna från Sverige fick Moa också framträda i rumänsk TV, vilket innebar att de fick ta sig till Bukarest, en fem timmar lång bussresa från Onesti.

Skriver också musik

Moa sjunger inte bara, hon skriver också musik.

Annons

– Vill du höra?, frågar hon och går bort till synten och framför en melodi, som säkert kan bli något, kanske med hjälp av storasyster Klaras text.

Moas främsta idol är Carola.

– Det är för att hon har så fin röst och sjunger så bra, förklarar hon.

Men hon har fler idoler som Sonja Aldén och Rihanna, och hon lyssnar gärna på Please don’t stop the music med den senare.

Själv vill hon gärna i en framtid vara med i schlagerfestivalen. Bäst tycker hon om engelska sånger, och hon kan några, trots att hon inte börjat läsa engelska i skolan ännu.

Nu har hon alltså vunnit en 42-tums plasma-TV i en karaoketävling. Tillsammans med sin mamma var hon i Knalleland för att se och höra idol-artister. Företaget som stod för arrangemanget hade också en karaoketävling. Moa ville vara med, och trots att det egentligen var fullt fick hon ställa upp. Men av de låtar som fanns var det ingen hon kunde. Moa är dock en kavat flicka och bestämde sig för att sjunga Carolas låt Fångad av en stormvind, trots att hon inte kunde hela texten, bara refrängen.

Vann en stor tv

Sedan vidtog omröstningen, som höll på i några veckor, och som slutade med att Moa alltså vann. En stor tv var hennes pris.

– Men jag trodde nog att jag skulle vinna, säger Moa med tillförsikt.

Och nu har hon lärt sig hela texten till den sången.

Annons

Att Moa Lindberg vill bli sångerska är ställt utom allt tvivel. Hon tar gärna varje tillfälle i akt att få framträda, vilket hon bland annat gjorde i somras vid sångtävlingen Teen Idol på Mallorca, då även hennes systrar deltog.

Moa tycker om sånglektionerna hos Adriana, som dock just nu har ett uppehåll.

– Det är kul, säger Moa, jag sjunger upp och Adriana trycker på toner på pianot och så ska jag sjunga samma ton.

Sedan sjunger hon låtar och tränar att använda mikrofonen rätt.

Vad ska sångerna helst handla om?

– De får gärna handla om hjärtan och vatten som forsar fram, säger Moa leende.

Ska det vara kärlek i låtarna?

– Ja, varför inte? säger hon. Först kan det vara lycklig och sedan olycklig kärlek.

Moa sjunger i kulturskolans barnkör. Nu övar man på sångerna från barnprogrammet på TV, Fem myror är fler än fyra elefanter.

Moa ägnar sig också åt idrott i idrottsskolan, som enligt mamma Anna är en mycket förnämlig inrättning. Här får eleverna under två års tid prova på en mängd olika idrotter. Moa tycker att det också är roligt, men att sjunga och dansa är nog ändå det hon helst gör.

Annons

Hur tror hon det skulle vara att bli känd? Moa drar lite på svaret.

– Kul, fast jobbigt, säger hon till slut. Jobbigt med fotografer och journalister kanske.

Hon tittar gärna på TV-programmen Idol och Let’s dance. Singing Bee är ett annat program som hon uppskattar. Att själv ställa upp i Idol om några år är inget hon är främmande för. Hon vet redan vad som krävs när det gäller det yttre.

– På scenen måste man se fin ut, vara snygg med uppsatt hår och glittriga kläder, hävdar hon.

Hur känns det när man blir nervös?

– Det är pirrigt i magen, säger Moa. Men då drar jag några djupa andetag. Det är bara i början det är nervöst, när jag börjar sjunga glömmer jag bort det.

Närbild

Namn: Moa Lindberg

Ålder: Åtta år (fyller nio i maj).

Familj: Mamma, pappa, bror Martin, systrarna Klara och Julia.

Bor: I villa i Brämhult.

Intressen: Sång, jazzdans, idrottsskolan.

Bästa låt: Lollipop.

Bästa TV-program: Let’s dance, Singing Bee samt Bolibompa ibland.

Högsta önskan: Att bli artist.

Yvonne Gunneriusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons