Annons
Nyheter

Lärare som värnar om miljön

Läraren Harald Finlöf på Myråsskolan fyller 60 år den 11 januari. Han har inga planer på att sluta jobba.
Nyheter • Publicerad 8 januari 2009
Arbetet på gården utanför Alingsås med den tillhörande skogen betyder mycket för Harald Finlöf.
Arbetet på gården utanför Alingsås med den tillhörande skogen betyder mycket för Harald Finlöf.Foto: Yvonne Gunneriusson

– Inte en enda dag har det varit tråkigt att gå till jobbet, säger han bestämt. När jag börjat med en ny fyra har jag vetat att jag har tre år på mig, sedan ska de vara klara att ”levereras” till högstadiet.

Det är första dagen på jullovet, och Harald Finlöf har tänkt sig en dag i skogen vid gården i Edsås utanför Alingsås. Här har han tillbringat åtskilliga somrar. Gården är hans pappas föräldragård, och Harald Finlöf övertog stället 2000.

Annons

– Sedan kom stormen Gudrun och ställde till det i skogen, som är på 39 hektar, berättar han. Jag slet mycket med vindfällena, och när jag trodde jag var klar kom Per.

Men hans optimistiska läggning tilllät honom inte att ge upp, även om han tycker det är roligare att avverka när träden står upp.

Harald Finlöf tycker att arbetet i skogen är en mycket skön avkoppling från vardagen som lärare på Myråsskolan. Han menar att det är skönt och rogivande att få vara ute i skog och mark, det ger inspiration.

Han trivs mycket bra med att vara lärare. Efter lumpen började han arbeta på brandkåren och ambulansen i Alingsås. Men han sökte också in på lärarhögskolan, och när han kom in tog han ledigt ett par veckor för att pröva och se om det var något för honom. Det räckte för att han skulle bestämma sig, och 1973 tog han examen.

Han ser arbetet som en utmaning. Med åren har han förstås fått en massa erfarenhet, som är värdefull, eftersom varje klass och varje elev är unik.

Miljöfrågor

Myråsskolan som han arbetar på är en av få med så kallad grön flagg, ett slags certifikat för skolor som arbetar med miljöfrågor. Där har Harald Finlöf varit drivande i miljöarbetet. Det startade i början av 1990-talet som Borås första skola med skolskog. När den nya matarleden skulle dras tvärs igenom skolskogen i slutet på 1990-talet, protesterade personal och elever på skolan.

– Matarleden byggdes ändå, men barnen fick lära sig hur man kan protestera i en demokrati.

Miljöarbetet rör också sådant som att källsortera och återvinna. Varje klass har exempelvis en egen liten källsortering.

Hans miljöengagemang har gjort honom politiskt aktiv. Genom vänner fick han tips om vägvalet som nytt lokalt parti. Han har varit med från starten, och i valet 1995 kom partiet med i fullmäktige och är nu inne på fjärde mandatperioden. Han tycker det känns bra att arbeta med de lokala frågor som partiet driver. Att partiet har en kristen grundsyn tilltalar honom också som medlem i Myråskyrkan.

Annons

Hoppade av fullmäktige

Harald Finlöf har varit vice ordförande, och numera är han styrelseledamot i partiet. Andra uppdrag är att vara ordförande för parkeringsbolaget samt ledamot i miljönämnden och kommundelsnämnden. Han hoppade av fullmäktige förra året.

– Det var inte roligt längre, mycket prat som slösade tid, tycker han. Nu har jag fått två lediga kvällar i månaden, så jag saknar inte fullmäktige.

Arbetet i miljönämnden uppskattar han, som fick sitt miljöengagemang tidigt, när han vistades på fädernegården. Han är optimist vad gäller miljöfrågorna.

– Naturen har en fantastisk förmåga att läka det som människorna ställt till, säger han. Penningen styr mycket, men även rika har börjat vakna när det gäller miljön.

Dra i handbromsen

Han tror att den ekonomiska kollapsen idag kan föra det goda med sig att man drar i handbromsen och börjar fundera.

Han försöker flagga för faddersystemet inom sitt parti. Han skulle gärna se att fler boråsare tog sig an utsatta människor. I hans egen familj har man länge tagit hand om två barn var tredje helg, då man kunnat ge dem upplevelser som är naturliga för många andra barn.

När Harald Finlöf ser tillbaka på sin lärargärning märker han att pendeln svänger tillbaka.

– Vi har ägnat så mycket tid på senare år åt målformuleringar och revision av dem. Nu har det kommit ett förslag om att ta bort allt sådant för lärarna och låta skolverket ta hand om det. Hoppas det blir så, jag trivs bäst bland barnen.

Harald Finlöf

Familj: Fru, två döttrar, en son.

Bor: I villa i Brämhult

Intressen: Naturen, gården, politik, idrott (missar inga Elfsborgsmatcher), leksaker, har bland annat en Märklinsamling, konst.

Dröm: Att kunna spela ett instrument.

Aktuell: Fyller 60 år den 11 januari.

Firar: Troligen med familjen på för honom hemlig ort, dit han ska ta med sig euro.

Yvonne Gunneriusson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons