Annons
Nyheter

Nästa trend - en kinesisk nakenhund

Vilken hund man väljer beror till viss del på var i landet man bor.
Nyheter • Publicerad 29 september 2010
Kinesisk nakenhund, eller chinese crested blir allt populärare.
Kinesisk nakenhund, eller chinese crested blir allt populärare.Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Drevrar är populära i Kronobergs och Hallands län. I Norrbotten föredrar många den söta lilla bichon havanais. Men en trendspaning tyder på att den kinesiska nakenhunden kommer starkt.

Tittar man på hela Sverige kan man snabbt konstatera att schäfer, golden retriever och labrador ligger i översta skiktet i de flesta av landets 21 län. Undantaget är Norrlandslänen där jämthund och gråhund dominerar. Om man däremot tittar längre ner på Jordbruksverkets tio-i-topp-lista över våra mest populära raser finns det tydliga skillnader.

Annons

Varierade listor

I Jämtland hamnar siberian husky på andra plats vilket kanske inte är konstigt eftersom det är en utmärkt hund att ha med i fjällen. I Västerbotten är man mer förtjust i finsk spets medan västernorrlänningarna föredrar rottweilar. I Norrbotten är det bichon havanais som först bryter av listan efter älghundar, golden, labrador och schäfer.

Åker man söderut förändras raslistorna. I Örebro är spanielraserna populära. I Kronobergs och Hallands län hittar man många drevrar. I Västmanland är det uppgiften om dvärgpudlar som sticker ut. På Gotland hamnar shetland sheepdog på en sjätteplats tätt följt av den så kallade väskhunden chihuahua.

Trender

Förutom topp tre-raserna finns några andra raser som är populära bland hundägande svenskar, dels taxen som finns i nio olika variationer, dels den lilla behändiga cavalier king charles spanieln. I snitt hamnar den på en sjätteplats, men tenderar att klättra på listan.

Enligt Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben går det att ana vissa trender. Hit hör den lilla terriern jack russel, som nyligen godkänts som hundras vilket gjorde att många registrerades, förklarar han.

- Sen är chinese crested eller kinesisk nakenhund en ras som har kommit väldigt mycket på sistone.

Klok som en pudel

Hans Rosenberg vill passa på att slå ett slag för de mindre och kanske mer lätthanterliga sällskapshundarna. Som exempel nämner han den lilla svartbruntecknade vallhunden lancashire heeler. "En behändig liten hund med mycket charm".

Andra hundrasgrupper som han nämner är wippet, italiensk vinthund och den tidigare storfavoriten pudeln:

Annons

- Man säger ju klok som en pudel och det stämmer. Den är lättlärd och den fäller inte. Och man kan få dem i massor av olika varianter från den största till den minsta, säger Hans Rosenberg.

- Tyvärr tror jag att många män tycker att små hundar bara är skit på snöret, att det är fjantigt att gå ut med en liten hund. Men små hundar har jäkligt mycket i hjärnan. Man kan ofta beskriva dem som en stor hund i en liten förpackning.

Ägarregistret

* Det finns runt 300 hundraser i Sverige.

* Raserna är i Sverige indelade i tio grupper utifrån typ och användning.

* Listorna från Jordbruksverkets ägarregister omfattar cirka 500.000 hundar. Enligt de senaste uppgifterna finns det ytterligare 300.000-500.000 hundar i Sverige som inte är registrerade.

* Syftet med ägarregistret är först och främst att hitta en ansvarig ägare. Sen fanns en idé om att man skulle kunna ringa in farliga hundar, den hund som inte hade anmälts kunde polisen ta.

* På grund av risken att bli förföljd väljer många ägare av så kallade kamphundar att inte anmäla sin hund under ras utan som blandras.

* SKK råder alla blivande hundägare att välja ut tre raser och läsa på ordentligt om dem innan man tar ett beslut. Fråga dig hur aktiv du vill att hunden ska vara? Ska du jaga, träna agility? Vill du ha en hund som gillar att bada, som inte hårar och inte skäller, och så vidare.

(TT Spektra)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons