Annons

Viktig vandring för vatten

Det är problem med världens vattenförsörjning och även i Sverige finns oro för famtiden.
Herrljunga • Publicerad 27 april 2008
Biolog Marika Tagel visar deltagarna vad som finns i Nossans vatten.
Biolog Marika Tagel visar deltagarna vad som finns i Nossans vatten.Foto: Göran Jakobsson

Bland annat fylls inte grundvattnet på i samma takt som vi använder det. EU-har antagit ett ramdirektiv som ska vara genomfört i medlemsländerna 2015.

Annelund. För att få igång arbeten ordnades en vattendragsvandring längs Nossan på lördagen. Arrangörer var LRF och Studieförbundet Vuxenskolan. Vandringen leddes av biolog Marika Tagel från Falköping.

Annons

Detta var inte bara hennes första vattendragsvandring utan den första i landet av detta slag. Syftet var att väcka intresse för vattendrag i allmänhet och vad markägare kan göra för att förbättra situationen för vattendrag i synnerhet. Till hösten kommer det hela att följa upp med studiecirklar som fördjupar sig i problematiken.

Vattenresursen är en av de viktigaste gemensamma resurser samhället har att förvalta och många åtgärder har vidtagits för att vårda den. Inom EU har flera medlemsländer stora bekymmer att hålla kvalitén uppe på det vatten man måste använda till att producera dricksvatten.

Läget i Sverige är inte lika bekymmersamt, men det finns tecken på att samma problem håller på att uppstå även här. Man kan till exempel se att allt mer bekämpningsmedel finns i råvattnet.

Därför ska man titta närmare på konflikter och samband mellan olika anspråk på mark- och vattenanvändning. I första hand hamnar frågorna hos kommunerna och då kommer markägarna att få en viktig roll.

Det var främst för att väcka markägarnas intresse lördagens vandring ordnades. Den startade från TA:s parkering och följde sedan Nossan några kilometer.

Marika Tagel hade organiserat ett antal stationer utefter banan. Mycket gick ut på att diskutera de olika frågorna med deltagarna, ett tiotal sammanlagt.

Första stationen tog upp vad avrinningsområden är för något, vattnets kretslopp och skillnader mellan grundvatten och ytvatten. Inga bakterier, gott om mineralier, mycket koldioxid, mycket järn och mangan och jämn temperatur på 8–9 grader utmärker grundvattnet. För ytvattnet är det mest tvärtom.

Station två var mera praktisk inriktad. Deltagarna fick på olika sätt undersöka vad för liv som doldes i vattnet och lära sig om vad som påverkar detta.

Kantzonernas betydelse handlade en annan station om. Och en annan om vattenhastighetens påverkan vad gäller vattenkvalité och liv i vattendraget.

Den sista stationen tog upp spå kallade utströmningsområden, alltså mindre våtmarker från vilka grundvatten rinner ut i vattendraget. Dessa är viktiga eftersom cirka 80 procent av vattnet i ett normalt vattendrag består av just grundvatten.

Annons

Även surhetsgrad, växtbekämpningsmedel och näringstillförsel diskuterades.

Marika Tagel var en kunnig ledare som verkligen bedyrade hur viktigt där är att skydda vattendragen. Lite mothugg fick hon av dom, inte till skyddsåsikten som sådan, utan mera att markägarna behöver ha lönsamhet i jord- och skogsbruket. Kritik framkom också om att olika myndighetsdirektiv ofta bekämpar varandra och då missgynnar vattenvården.

Efter vandringen blev det en EU-bekostad lunch i Ljungs missionskyrka.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons