Annons

Upp till bevis om landsbygden

Årets landsbygdskommun 2009 har mycket att bevisa. Uppstickarpartiet Kommunens väl (KV) vill se bevis på devisen ”hela Herrljunga ska leva”.
Herrljunga • Publicerad 14 september 2010

I Gäsenedelen pyr missnöjet återigen. Förslaget att omstrukturera äldreomsorgen vilket skulle innebära en bantning av Gäsenegården från vård- och omsorgsboende till trygghetsboende, vacklar nu. Vid ett informationsmöte i september förklarade det ena partiet efter det andra att man nu backar från förslaget och i stället går i upprustnings- och bevarandetankar för Gäsenegården.

Uppstickarpartiet Kommunens väl, som bildades inför förra valet i protest mot nedläggningen av Annelundsbadet, har tagit fram ett eget förslag till hur äldreomsorgen ska se ut. Frågan engagerar herrljungaborna, särskilt de i kommunens södra delar där partiet är störst. I förra valet fick (KV) 65 procent av Ljungbornas röster och blev största parti i kommunfullmäktige med tolv ledamöter.

Annons

Nedläggningshotet 2003 mot flera av kommunens byskolor gjorde sig påmint då Ulricehamn gjorde sig av med skolorna i Kölaby, Älmestad och Nitta.

Att döma av Herrljungas egen historieskrivning så har man tänkt om angående byskolorna som en resurs att marknadsföra. ”I de små byarna på landsbygden är skolan centrum. I Herrljunga finns byskolorna i Eggvena, Hudene, Eriksberg, Od och Molla.” (...) Att varje enskild elev blir sedd och uppmuntrad utifrån sina förutsättningar är den lilla skolans stora fördel och betydelse”.

Vad gäller den kommunala påverkansmöjligheten, så rör sig Herrljunga, i likhet med flera andra kommuner, mot att avskaffa sina nämnder till förmån för tillfälliga beredningar. Först ut verkar fritids- och kulturnämnden bli, ett år efter sammanslagningen av kulturnämnd och fritidsnämnd samt respektive förvaltning.

Hanna Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons