Annons

Svår algblomning i Norra Sämsjön

Norra Sämsjön mår inte bra. Övergödning medför upprepade svåra algblomningar.
Herrljunga • Publicerad 4 juli 2008
Algerna har lagt sig som en grön massa i strandkanten.
Algerna har lagt sig som en grön massa i strandkanten.Foto: Göran Jakobsson

Nyligen avråddes folk från att bada i sjön och på sina håll var stränderna och vattnet färgade mörkgröna av alger.

Norra Säm. Sämsjön är Herrljunga kommuns största sjö. Sämsjön har sedan femtio år reglerats vid utloppet för att hålla en relativt jämn vattennivå året runt. Miljödomstolen beslöt hösten 2005 att en vattendom från 1878 fortfarande gäller och att en gammal regleringsanordning 240 meter nedströms avloppet åter ska tas i bruk. Avsikten med den gamla vattendomen var att säkra tillgången på vatten för dåtidens kvarnar. Dessutom rörde det ett utdikningsprojekt i Od.

Annons

Genom att den gamla fördämningen nu rivits har vattennivån i sjön sänkts periodvis ganska kraftigt, vilket kan medföra att allt mer näringsämnen rinner ut i sjön med syrebrist som följd. Även miljögifter som ligger bundna i angränsande mossar kan genom vattennivåsänkningen sprida sig i den allt mer tillfrisknande sjön.

I början av förra veckan slog ortsbefolkningen larm flera gånger om att delar av sjön mest bestod av äcklig grön sörja. När kommunen senare tog prover visade det sig att halten av blågröna alger var så hög att man avrådde från bad vid badplatsen.

Vattensänkningen har inte gjort förhållandena bättre i sjön och nu håller delar dessutom på att växa igen av vass.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons