Annons

SD kan trots allt få två ledamöter

Sverigedemokraterna kan få två ledamöter i fullmäktige trots allt. Fyra olika personer har skrivits till på partiets röstsedlar.
Herrljunga • Publicerad 29 september 2010

BT berättade förra veckan att en av de två sverigedemokratiska kandidaterna inte var valbar, eftersom han inte bor i Herrljunga kommun.

Därmed hade partiet två mandat i kommunfullmäktige, men bara en tänkbar ledamot.

Annons

Men när alla röster är räknade har man nu hittat valsedlar med handskrivna namn på. Fyra sådana finns, alla med en enda röst vardera.

Lars-Erik Ahlgren från Molla är en av dem.

– Jag diskuterar med dem nu. Det här kom som något av en överraskning för mig, säger han, och vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

Reglerna säger att platsen ska lottas ut mellan de fyra, eftersom de fått exakt lika många röster – en vardera. I första lottningen har platsen tillfallit Göran Julin från Ljung.

Han säger till Alingsås tidning att han inte är intresserad.

Han måste dock formellt avsäga sig platsen, och därefter sker en ny lottning.

En annan person som fått en röst är Lillemor Fritioff, som är vänsterpartist, och därmed knappast intresserad av Sverigedemokraternas fullmäktigeplats.

BT har även sökt den fjärde personen som fått en sverigedemokratisk röst, utan att nå honom.

En sverigedemokrat är dock klar till kommunfullmäktige i Herrljunga: Magnus Schreiber från Mjäldrunga, som stod överst på valsedeln.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons