Annons

Projekt ska sprida matglädje

Bättre, hälsosammare mat i skola och omsorg.
Det är ett av målen med projekt Fokus Matglädje som Herrljunga ska medverka i under ett år.
Herrljunga • Publicerad 28 september 2010
Eleverna på Kunskapskällans hotell- och restaurangprogram lär sig laga varierad och nyttig kost, precis som offentliga måltider ska se ut.
Eleverna på Kunskapskällans hotell- och restaurangprogram lär sig laga varierad och nyttig kost, precis som offentliga måltider ska se ut.Foto: Hannah Larsson/Arkivfoto
Herrljunga kommun har börjat jobba med energideklaration av lunchmåltider för att guida till hälsomedvetna kostval.
Herrljunga kommun har börjat jobba med energideklaration av lunchmåltider för att guida till hälsomedvetna kostval.Foto: Hannah Larsson/Arkivfoto

Som en av 15 kommuner, kommer Herrljunga att delta i projektet Fokus Matglädje som har kickoff i kväll.

Eleonor Schütt är en av Hushållningssällskapets matexperter som ska leda satsningen.

Annons

– Herrljungas har haft en kostpolicy som går ut i år och då är det lämpligt att passa på att förändra och utveckla den.

Teori kommer att varvas med praktik för den del av personalen i Herrljungas kostverksamhet som får chans att delta i momenten under hösten.

– Jag kommer att ha en föreläsning med frågan: Vad är bra mat i förskola och skola? Den kompletteras med praktisk utbildning i vegetarisk matlagning och mat för äldre.

Den senare målgruppen kan ha svårt med aptiten, och därför fokuserar man på hur matlusten kan öka med aptitretare och mellanmål. Då inbjuds även vård- och omsorgspersonal.

Herrljunga kommer själv att formulera en vision och arbeta fram en ny kostpolicy. Bland tänkta åtgärder i handlingsplanen för att nå fram till målet, nämner Eleonor Schütt:

– Ökad andel ekologiska produkter, att se över upphandling av råvaror, se över servering, minska svinnet eller öka matglädjen genom att öka trivseln i miljön där måltiderna intas.

I det nationella projektet Fokus Matglädje lyfts den offentliga måltiden genom konkreta, inspirerande utbildningar med matgästen i fokus och tydliga mål.

Herrljunga är en av de 15 kommuner som ingår i projektet.

Målen är att kommunen ska:

 ta ställning för matglädje och hållbar måltidsutveckling,

 lyfta kökspersonalens teoretiska/praktiska kunskaper,

 öka valfrihet, matkvalitet och utbud,

 få stöd i upphandlingsfrågor,

 engagera personalen i måltidsfrågorna,

 få verktyg för att fortsätta förändringsarbetet,

 ta fram en måltidsprofil/kostpolicy.

Projektet drivs av Hushållningssällskapens Förbund. Jordbruksverket är delfinansiär. (Källa: www.fokusmatgladje.nu)

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons