Annons

Politiken under luppen

Hur ska politiken vara organiserad i framtiden?
Herrljunga • Publicerad 4 februari 2010

Herrljungas kommunchef tog hjälp av kollegan i grannkommunen som har erfarenheter att öka engagemanget och självförtroendet.

Det kan bli aktuellt att se över Herrljungas politiska organisation.

Annons

– Vi har en utvecklingsplan och kan behöva se över vår organisation, motiverar S-politikern Mika Andersson.

Kommunchef Jan Darrell, som bjudit in sin relativt nya motsvarighet i Vårgårda Erik Lidberg, säger att förändringsarbetet är i linje med Herrljungas utvecklingsplan Våga, vilja, växa för att öka invånarantalet till 10 000 år 2010.

– Vi har redan klarat av det första steget i en förändring, nämligen att h en tydlig vision och ett uttalat mål. Det som behövs nu är en politisk grupp för att se över kommunens organisation.

Erik Lidberg berättade för kommunfullmäktige om förändringsarbetet i skånska Östra Göinge där han tidigare var chef, en kommun som på flera sätt liknar Herrljunga storleks- och näringslivsmässigt.

– Vi behövde göra oss mer kända för att locka invånare. Politiker och medborgare var missnöjda med sitt inflytande, beskriver han läget inför omorganisationen.

Största förändringen var att avskaffa facknämnderna till förmån för beredningar och utskott. En förvaltning samlar numera kommunens alla åtaganden.

– Vi fick mer framåtblickande politiker som kände sig mer delaktiga, beskriver Erik Lidberg.

Första steget blir en arbetsgrupp som ser över Herrljungas organisation.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons