Annons

Nytt parti fick flyt i badhuset

Kommunens väls historia börjar och slutar med ett badhus. Raderna däremellan rör politiskt maktspel i det långt ifrån harmoniska Herrljunga.
Herrljunga • Publicerad 20 september 2010

Ett drygt halvår före valet 2006, såg Kommunens väl, KV, världens ljus. Då som Gäsenepartiet, vilket var arbetsnamnet.

Det som hade tänt gnistan i Herrljungas södra delar, var nedläggningen av Annelundsbadet. Dessutom hotades räddningstjänsten av neddragningar och skolorna i Eriksberg, Od och Molla av nedläggning.

Annons

– Barnen behöver lära sig simma, inte lära sig åka buss till Herrljunga som de gör idag, deklarerade förstanamnet Ronny Andreasson.

Draghjälp fick man av Centerns Gun-Britt Falk som upplevde sig sviken av partiet då hon petades längre ner på kommunlistan. Efter 24 år i Centern gick hon våren 2006 till Kommunens väl.

KV lade ut kursen för hur kommunen skulle växa:

Gratis tomter till bostadsbyggare.

Fler lägenheter i flera orter.

Fler ungdomsarbetsplatser för att få ungdomarna att stanna i kommunen.

Väg 182 mellan Herrljunga och Vårgårda ska byggas klar.

Ny sträckning av väg 183 mellan Södra Björke och Ljung samt Vretavägen mellan Herrljunga åkeri och Vedumsvägen.

Översyn av tjänstesektorn i kommunen.

Utökad sträckning på nattbussen mellan Borås och Borgstena så att den fortsätter fram till Herrljunga.

Annons

Kommunens outhyrda ytor och fastigheter ska avvecklas eller kostnaderna minskas på annat sätt.

Sänkt skatt.

När rösterna räknades samman, visade det sig att var tredje kommuninvånare hade röstat på KV, som fick tolv mandat i fullmäktige.

Framgången förklarade Ronny Andreasson med:

– Det visar att politikerna inte skött sig så bra.

Efter valet följde en tid av positionering. KV:s ledning tog ordförandeposten i kommunstyrelsen för given. Men de borgerliga partierna tillsammans hade fler mandat och körde över KV i de största och viktigaste nämnderna. Mandatfördelningen gav det borgerliga blocket majoritet i kommunstyrelsen, utbildningsnämnden och socialnämnden.

Första fullmäktigesammanträdet, då budgeten för 2007 skulle klubbas, började den politiska kohandeln på riktigt. Fullmäktige sa nej till tjänsten som kommunutvecklare och att öppna Annelundsbadet.

Men plötsligt fortsatte den avslutade debatten. Den borgerliga alliansen och KV hade jobbat ihop sig och lade ett tilläggsförslag till budgeten som skulle räcka till kommunutvecklare.

Men sedan kom KV:s förslag om att omfördela pengar till badet upp, och nu röstade alliansen emot. Pengar som skulle kunna användas fanns helt plötsligt inte. Det viskades om att uppgörelsen handlat om att blåsa KV.

På hösten slöt sig alliansen samman och tog ledningen i fullmäktige med 17 mandat. S och V fick 11 mandat, KV 12 och MP ett mandat.

Annons

I november 2007 åkte KV på bakslag då en majoritet i fullmäktige (25 röster mot 13) bestämde att lägga ner Gäsenegårdens kök.

Den stora frågan i Herrljunga är äldreomsorgens omstrukturering som bland annat innebär försämring av Gäsenegården, vilket KV högljutt protesterar mot.

Under mandatperioden har fullmäktigedebatten varit hetlevrad med oheliga allianser över partigränserna.

Men badet i Annelund, det är fortfarande torrlagt.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons