Annons

Ny trygghetsvandring i Herrljunga

Fler brott av ungdomar och fler orosanmälningar - nu ökar polis och kommun sina tidiga insatser för unga i riskzon.
Herrljunga • Publicerad 6 september 2018
Skadegörelser, inbrott och misstänkt drogförsäljning runt Herrljunga station får polis och kommun att vässa insatserna.
Skadegörelser, inbrott och misstänkt drogförsäljning runt Herrljunga station får polis och kommun att vässa insatserna.Foto: Anne Engström

Polis och kommun har just undertecknat ett ”Medborgarlöfte” om hur de ska samarbeta kommande år.

– Fokus är på ungdomar och droger, säger Robert Möörk som är kommunpolis i Herrljunga.

Annons

Polisen ska patrullera där ungdomar befinner sig och dessutom ha civila spanare som kan störa narkotikahandel. Kommunen beskriver bakgrunden till medborgarlöftet som att ”Skadegörelser, inbrott och misstänkt drogförsäljning runt Herrljunga station” skapar oro. Hur illa är det?

– Problemen kring stationen sägs ha minskat, säger Robert Möörk, frivilliga har vuxenvandrat. Men antalet brott där den anmälde är yngre än 18 år, ligger högre än normalt i Herrljunga.

13 september ska polisen trygghetsvandra tillsammans med kommunen för att se vad man kan förbättra i miljön. Som till exempel:

– Står man framför stationen så finns det täta buskage till höger dit ungdomar söker sig . Där vill vi öppna upp, kanske få bättre belysning och någon föreslog en gångväg som vuxna kan gå nedanför kyrkan. Det finns gott om forskning om hur man med bättre insyn kan minska brottslighet.

Inte minst vill polisen öka samarbetet med SSPF ( samverkan Skola–Socialtjänst– Polis–Fritid). Gruppen träffas varje månad och är navet i det förebyggande arbetet:

– Vi har ju en bra bild av vilka barn som kan hamna i riskzonen, kanske redan när de går i tredje till femte klass. Drömmen är att kunna styra upp dem tidigt, göra lite nu för att slippa göra mycket sedan. Vi ska se vad ett bättre samarbete med föreningslivet kan göra.

Har polisen fått extra resurser för samarbetet med Herrljunga?

–Nej, men i och med att vårt Medborgarlöfte finns med på dagordningen sätter det strålkastarljuset på vad vi vill och försöker göra.

Viveca Lundahl är folkhälsoutvecklare i Herrljunga.

–Vi har känt att vi måste skärpa våra insatser. Vi fick tips och rapporter från vuxenvandrare om klotter och skadegörelse och att ungdomar hängde vid stationen – en del så unga som elva-tolv år. Och det kom in fler orosanmälningar om ungdom som riskerar att hamna i kriminalitet och droger.

Annons

Buskaget vid gångtunneln under järnvägen är utbytt mot ett lägre. Är det ett inslag i trygghetsarbetet?

– Ja, men det var efter förra vuxenvandringen. När vi går 13 september går vi i dagsljus och granskar hot spots när det är grönska - stigen nedanför kyrkan är en sådan som man kanske missar om man går i november.

Kommunen ska också fortsätta bjuda in till allmänna möten där man diskuterar trygghet. Datum är inte klart.

Inger MelinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons