Annons

Musikal i Skölvene kyrka

I en nästan fullsatt Skölvene kyrka firades i söndags en annorlunda gudstjänst.
Herrljunga • Publicerad 16 december 2008
Inför framträdandet samlades deltagarna för genomgång med Helena Gatås i sakristian.
Inför framträdandet samlades deltagarna för genomgång med Helena Gatås i sakristian.Foto: Göran Jakobsson

Skölvene pastorat och Sämsjöborgs missionsförsamling hade gått samman och framförde en musikal.

Det hela började med en annons där alla som ville inbjöds att vara med i musikalprojektet. Många nappade och under fem till sex vardagskvällar har sedan föreställningen övats in.

Annons

Musikalen det handlar om heter ”Resa mellan tvivel och tro” och är skriven av Ulf Nomark. I musikalen får man möta hur olika sätt att tro kan kännas och komma till oss. Musiken och texterna speglar oro, besvikelse och eftertanke, liksom tröst, förväntan och glädje.

– Den handlar också om stressen i vardagen och hur vi möter den, något aktuellt inte minst nu så här före jul. Musikalen är faktiskt skriven just för att kunna användas vid denna tid på året, säger Helena Gatås.

Det är hon som inhyrd samt kyrkomusikern Lotta Abrahamsson som lett instuderandet av musikalen. Tyvärr hade lotta blivit sjuk inför söndagens framförande och det var Helena Gatås som ensam ledde det hela.

Vid ankomsten till kyrkan fick alla besökare ta en sten i en hink. Denna stenen skulle man behålla fram till en bit in i musikalen då man skulle lägga den i en kors som en bön till gud. Riktigt hur det hela hängde ihop var nog få som begrep helt ut.

Gudstjänsten inleddes med att tf kyrkoherde Kristian Yngvesson inledde med bön och bibelläsning och en psalm sjöngs. Sedan tog musikalen över.

Tyvärr blev ljudet lite dåligt och det var inte mycket av sångtexterna som nådde ut. Därför blev det hela också rätt obegripligt, inte minst en scen där Kristian Yngvesson gjorde något vid två stora glasbehållare. Det såg ut som om han matade guldfiskar, eller möjligen släppte ner något rött färgämne i vattnet.

Riktigt varför kören plötsligt successivt tog på sig vita schalar för att sedan byta ut dem mot röda halsdukar var nog också ett frågetecken för många.

Men själva musiken och körsången som sådan var njutbar, om man kopplade det från den troliga handlingen i musikalen.

Det var synd att orden inte nådde ut för deltagarna i musikalen hade tränat hårt och allt verkade sitta som det skulle. Det var ett lovvärt och ambitiöst ekumeniskt projekt, trots allt.

Efter gudstjänsten blev det luciafirande i bygdegården med fika, lokalt luciatåg och dans kring granen.

De som missade musikalen i Skölvene kyrka har en ny chans att se den på fredag. Då sker det i missionskyrkan i Od.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons