Annons

MP-politikern polisanmäls

Herrljungapolitikern Jerker Nordlund (MP) har polisanmälts för hets mot folkgrupp efter sina uttalanden om Israel på sociala medier och i kommentarer till en BT-artikel.
Herrljunga • Publicerad 12 augusti 2014

Som BT berättat har Jerker Nordlund hamnat i blåsväder på grund av att han på sin Facebooksida skrivit att ”Israel är en sinnessjukdom” och att det behövs ett ”globalt krig” mot Israel. På bt.se går debattens vågor höga.

Yvonne Levinowitz i Stockholm är en av dem som deltagit i debatten. Nu har hon polisanmält honom för hets mot folkgrupp. Anmälan är lämnad till åklagare, som ska besluta om förundersökning ska inledas.

Annons

– Hatbrott är allvarligt, säger hon. Att säga att nationen Israel är sinnesjuk är att angripa hela det judiska folket och att säga att Israel inte är en nation trots att den bildades 1948 är historielöst. Jag hoppades att han skulle ta tillbaka sina uttalanden, men han vidhåller dem och att Miljöpartiet väljer att inte utesluta honom är allvarligt.

Jerker Nordlund har ingen kommentar till polisanmälan, men har tidigare hävdat att hans uttalanden inte är hets mot folkgrupp, eftersom han bara kallar nationen Israel sinnessjuk, inte det judiska folket. Talet om globalt krig är bildligt.

På torsdag har Miljöpartiet i Herrljunga ett medlemsmöte där det beslutas om Jerker Nordlund ska tas bort från partiets valsedel inför kommunalvalet i september. Han står nu på andra plats. På förhand har det inte talats om uteslutning.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons