Annons

Miljöpartist vanvårdade djur

Enligt länsstyrelsen har Miljöpartiets gruppledare i Herrljunga, Britt Östangård, "fullständigt tappat kontrollen" över sin djurhållning.
Herrljunga • Publicerad 16 februari 2011

Två katter och en hund fick avlidas efter omhändertaganden – och nu har länsstyrelsen satt en gräns för hur många djur hon får ha.

Det var i april förra året som länsstyrelsen omhändertog Östangårds katter. Dessa fick omgående avlidas med djurskyddsmässiga skäl som grund.

Annons

Det samma gällde hennes hund, som i samband med omhändertagandet bet flera personer – precis som den tidigare bitit just Britt Östangård.

Länsstyrelsen bedömer att Östangård "fullständigt tappat kontrollen" över sin djurhållning samt att katterna och hunden lidit svårt av detta samt "hållits i en mycket dålig livsmiljö". Det går vidare att läsa att Östangård "på ett allvarligt sätt försummat tillsynen" av djuren.

Hon ska dessutom ha haft problem att hålla isär getterna, vilket medfört en kraftig förökning.

Britt Östangård, 52, är Miljöpartiets gruppledare i Herrljunga och sitter också som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige.

Enligt henne låg en svår familjesituation bakom vanvården av djuren.

Hon menar att den situationen har förbättrats och att hon nu är kapabel att sköta djur igen. Den åsikten delas till viss del av Länsstyrelsen, som efter sitt återbesök i december nu har beslutat att med stöd av djurskyddslagen tills vidare sätta en gräns för hur många djur Britt Östangård får ha – i stället för att helt ge henne djurförbud.

Oskar Påhlsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons