Annons

Larmkaos efter översvämningar i Herrljunga

Räddningstjänsten i Herrljunga har fått bekänna färg det senaste dygnet.
Herrljunga • Publicerad 20 augusti 2014
Foto: 

Natten till onsdag och under hela onsdagen har de pumpat ut vatten ur minst 20–25 byggnader. Några villaägare är illa drabbade med två–tre decimeter vatten i källarplanet.

– Det här var inte kul, säger Margareta Ström på Ekevägen i Herrljunga som har fått källaren vattenfylld. Jag hade precis börjat städa så det stod fler saker på golvet än vanligt. Här flyter både julsaker och tavlor.

Annons

Hon tar till en smula galghumor för att hantera situationen. Det är tredje gången hennes och makens källare svämmas över, så när maken frågar om hon har ringt försäkringsbolaget är svaret att det redan är ordnat. Och medan BT är på plats kommer både vattenskadesaneraren och byggföretaget förbi och tar en titt innan det är dags att åka till nästa ställe på listan.

Flera andra villor i området har också haft översvämning, liksom Ledstångsfabriken i närheten.

– Vi har haft fullt upp, säger Gary Hinton, räddningsledare på plats. Det har varit allt från några centimeter vatten till tre decimeter. Räddningstjänsten i Annelund har hjälpt till och vi har använt alla våra resurser, förutom dem vi hade skickat till Halland för att hjälpa till där.

Vid väg 181 i Remmenedal har Jimmy och Linda Olséns trädgård svämmats över totalt och en del vatten även tagit sig in i källaren. Jimmy Olsén sitter vid vägkanten och håller i slangen till en länspump. Han kan inte lägga slangen över den trafikerade vägen, utan får sitta och hålla upp slangen så att vattnet sprutar över vägen.

– Vi har bott här i nio år, säger Jimmy Olsén. Men andra som bott här längre tid säger att det aldrig varit så mycket vatten i Remmenedal.

På en mindre väg i Eggvena är det så mycket vatten över vägen att det är tveksamt om det ens är lämpligt att köra på den.

Utanför Kunskapskällan arbetar Rasmus Persson från Herrljunga vatten och David Jonasson från Herrljunga Elektriska tillsammans med Ove Andersson från GJ & Son med att försöka åtgärda en dagvattenbrunn.

– Vi har haft folk ute sedan i natt, säger David Jonasson. Det kom 90 millimeter vatten inom 24 timmar så dagvattenbrunnarna har fått en del att ta hand om.

Räddningstjänsten i Herrljunga har tagit in extra pumpar för att kunna bistå alla fastighetsägare, men har fått prioritera hårt. Man har fått börja med dem som har fått in mest vatten i byggnader och därefter ta dem med mindre vattenmängder, medan de som ”bara” fått vatten i trädgårdar fått vänta.

– Hos vissa hushåll har vi varit tre gånger bara i sommar, säger Morgan Gunnarsson. Det tyder på att det kan vara underdimensionerat i dagvattensystemen.

Annons

Ett område som haft mycket problem är runt Fabriksgatan, Ängsvägen och Götgatan. Det får troligen kommunen titta närmare på.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Foto: Petter Trens.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons