Annons

Kunglig succé för bondrätt

Kullings kalvdans har gjort succé i de fina salongerna. I måndags avnjöts denna gamla bondrätt av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Kalvdansen sägs ha gjort succé.
Herrljunga • Publicerad 31 januari 2008
Kalvldans ? en kunglig njutning för gommen
Kalvldans ? en kunglig njutning för gommenFoto: Göran Jakobsson
Samtidigt som gästerna i Blå hallen i Stockholms stadshus serverades Kullings kalvdans stod elsjälen Ewa Vikingson och serverade mötesdeltagare i Herrljunga kommunhus. Lika gott i slott som i koja!
Samtidigt som gästerna i Blå hallen i Stockholms stadshus serverades Kullings kalvdans stod elsjälen Ewa Vikingson och serverade mötesdeltagare i Herrljunga kommunhus. Lika gott i slott som i koja!Foto: Göran Jakobsson

Det var Kungliga Skogs- och lantbruksakademi som hade högtidssammanträde med måltid i Blå Hallen i Stockholms stadshuset. Hedersgäster var kungaparet, nu precis som vil Nobelfesten i samma lokal.

Kullings kalvdans har vi skrivit en del om, ett av de få riktigt lyckade Leaderprojekten. I det nerlagda köket på Hemgården i Herrljunga bakas ny kalvdans av eldsjälen Ewa Vikingson och hennes medhjälpare.

Annons

Och visst har den gjort succé, både på guldkrogar i Stockholm och äldreboende i Göteborg, och bland vanligt folk.

Kalvdans görs på råmjölk, alltså den första mjölken kon lämnar ifrån sig då hon kalvat och anses nyttig.

– Men den är dessutom väldig god, konstaterar Ewa Vikingson .

På måndagskvällen var det alltså dags för en ny samling att avnjuta den läckra efterrätten. Utöver kungaparet var drygt 500 gäster samlade i Blå hallen och det var första gången kalvdans fanns på menyn där. Men inte sista, hoppas Ewa, som vill se kalvdans på menyn när nobelfesten är. Då skulle Kullings kalvdans nu ut över hela världen.

Vad kungaparet tyckte om kalvdansen vet vi inte. Men under natten till tisdagen fick Ewa ett sms-meddelande från en av deltagarna. ”Kalvdansen gjorde succé”, stod det.

Tidigare har kronprinsessan Victoria med stor förtjusning smakat på Kullings kalvdans.

Gästerna bjöds på en matresa genom Sverige. En fördrink från vinregionen i Jämtland eller alkoholfritt från Bohuslän föregick aladåb med gös, hummer och löjrom, oxfilén och ost föregick kvällens höjdpunkt kalvdansen med körsbärskompott.

Det var Margareta Frost-Johansson, ursprungligen från Remmene, och matkännaren Christina Möller som presenterade den kulinariska matresan.

Om kalvdans

Kalvdans är en gammal god efterätt som förr verkligen hörde våren till. Den görs nämligen av råmjölken, det vill säga, den mjölk som kommer de tre första dagarna efter att kon kalvat. Förr kalvade korna främst på våren. Råmjölken innehåller så mycket protein att den stelnar när man värmer den. Kalvdans är alltså en slags ostkaka, fast gjord bara på mjölk.

Häll helt enkelt upp råmjölken i en smord form och grädda på låg värme tills all mjölk stelnat. Låt svalna. Äts traditionellt med kanel, socker och mjölk, men prova gärna egna varianter, till exempel äppelrasp, sylt eller flytande honung.

Råmjölken går bra att frysa.

Kalvdans (4 port) 8–10 dl råmjölk och standardmjölk1–1,5 msk sockersalt1 tsk kanel eller kardemumma

Gör ett provkok först.

Blanda lika delar mjölk och råmjölk. Häll lite av blandningen i en kastrull och ställ den över mycket svag värme. Skulle provet bli för hårt, späd med mera standardmjölk. Är provet för löst, späd med mindre standardmjölk. Pröva igen.

Smaksätt mjölken med socker och salt samt kanel eller kardemumma. Slå mjölken i en väl smord form. Täck med lock eller folie. Grädda i 200 grader varm ugn, helst i vattenbad tills mjölken stelnat, 30–40 minuter.

Serveras med mjölk, saftsås, sylt eller bär.

Även gott att skära kall kalvdans i skivor och bryna dem lätt i smör. Strö över socker och kanel och häll på lite grädde. Låt puttra under lock några minuter innan serveringen.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons