Annons

Kommunens Väl rasar i Herrljunga

Herrljungas politiska karta ritades om förra valet.
Herrljunga • Publicerad 20 september 2010
Gun-Britt Falk (KV) får in resultatet.Foto: 

I år försvann Vänsterpartiet, men fokus ligger på 2006 års raketparti Kommunens väl som av allt att döma tappat väljare.

Mycket tyder på att Kommunens väl inte lever upp till de 29,6 procent av rösterna till kommunfullmäktige som partiet fick förra valet, men ändå försvarar titeln som kommunens största parti. När första valkretsen var räknad, meddelade Jerker Nordlund i valvakan i går:

Annons

– Vi har tappat! Det är ingen katastrof, utan en svag tillbakagång. Men vi är med i leken i fyra år till.

Vid BT:s pressläggning var inte rösträkningen klar men partiet hade tappat i Herrljunga och Ljung. Gun-Britt Falk tog besviket emot siffrorna.

– Det känns. Förra valet gjorde vi ett jätteval.

Hon kan inte svara på varför väljarna sviker (KV).

– Men jag tror att de etablerade partierna tar tillbaka sina väljare.

Om nedgången blev trend i de återstående valdistrikten, räknade partiet med att tappa två till fyra av de tolv mandaten i kommunfullmäktige.

Även inför det aktuella valet har Herrljungas politiska karta ritats om. I sista stund registrerade (SD) en kommunlista med två namn som det dock råder oklarheter kring om de är skrivna i Herrljunga eller inte.

Inför årets val fick inte (V) ihop partiföreträdare till en kommunfullmäktigelista, vilket kan gynna (S). Det hoppas i alla fall Mats Palm:

– Det vore naturligt om vi tog över röster motsvarande ett av deras två mandat. Men det kan också bli så att folk avstår från att rösta om inte deras parti finns tillgängligt.

Kommunalrådet Kurt Hårsmar (C) låter på valkvällen nedslagen av partiets tillbakagång i riksdagsvalet.

Annons

– Det är en stor procentuell minskning.

På Kristdemokraternas valvaka i Pingstkyrkan i Herrljunga, väntade man svar på frågan om kommunvalet skulle följa de sjunkande rikssiffrorna. Partiets fick i förra valet tre mandat i kommunfullmäktige.

– Men jag har svårt att se att (KV) har resultat för sina väljare att visa upp som motsvarar det förtroende de gavs, säger Ingemar Kihlström.

Utmanaren (KV) har stärkt alliansarbetet lokalt, menar Ove Severin.

– Herrljunga har alltid varit borgerligt och vi har mer dialog idag i alliansen men också med (S) och (V) samt (KV).

På grund av stort antal förtidsröster, försenades i går rösträkningen i Herrljunga. Enligt valnämnden hade 40 procent av de röstberättigade i kommunen förtidsröstat.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons