Annons

Kapell byggs på nya kyrkogården

Kyrkonämnden i Herrljunga har beslutat att bygga ett nytt begravningskapell på nya kyrkogården.
Herrljunga • Publicerad 2 juli 2008
15 miljoner kronor beräknas det nya ?begravningskapellet? som ska byggas på Herrljunga nya kyrkogård kosta. Birgitta Larsson och övriga socialdemokrater var emot det, men säger att de nu måste gör det bästa av situationen för beslutet är fattat.
15 miljoner kronor beräknas det nya ?begravningskapellet? som ska byggas på Herrljunga nya kyrkogård kosta. Birgitta Larsson och övriga socialdemokrater var emot det, men säger att de nu måste gör det bästa av situationen för beslutet är fattat.Foto: Göran Jakobsson

För säkerhets skull togs frågan senare även upp i samfällda kyrkofullmäktige, och även där blev det ja till förslaget.

Alla är inte så glada över det nya bygget. I samfällda kyrkofullmäktige blev det 14 ja-röster till förslaget, sju nej-röster och en avstod att rösta. Det är socialdemokraterna som är mot det hela.

Annons

– Vi är absolut inte emot allt förslaget innebär. Det finns delar som även vi tycker är bra, säger Birgitta Larsson, som röstade nej.

Hon påpekar att socialdemokraterna inte är emot ett neutralt avskedsrum, bättre personalutrymmen, ett mindre avskedskapell och plats för kistförvaring. Dessutom innehåller förslaget en askminneslund, något även socialdemokraterna kämpat för.

Planritningar har tagits fram och nybygget är beräknat att gå på 15 miljoner kronor. Sedan tillkommer en beräknad kostnad för lokalvård, uppvärmning och underhåll på en kvarts miljon om året.

Genom främst ”överuttag” av begravningsavgiften beräknar man att få drygt två miljoner i eget kapital till bygget. För att klara resten måste man ta ett lån på cirka 15 miljoner kronor, vilket kommer att kosta cirka 100 000 kronor i månaden.

– Detta är mycket pengar och jag vet inte om vi riktigt har råd med det. Sedan tycker jag att det borde ha utretts bättre och inte jäktats på. Vi har ju faktiskt haft gott om tid på oss.

Till saken hör att 2010 kommer dagens Herrljunga pastorat, Skölvene pastorat och Södra Björke pastorat att slås ihop till ett pastorat. Invånarna i Skölvene och Södra Björke kommer alltså att vara med och bekosta det hela.

– Är det naturligt att Herrljunga ska bli centrum i det nya pastoratet och att nybyggnaden här delvis anpassas efter detta? Jag är rädd för att vi ny skapar en ny ”vi och dom-anda” och det vore mycket olyckligt, menar Birgitta Larsson.

Det blir ny kistförvaring eftersom de n gamla inte uppfyller dagens krav. Idag har inte alla anhöriga möjlighet att ta ett sista avsked i samband med dödsfallet. Därför behövs en visningsplasts, tilltalande och funktionell. Eftersom kyrkan har hand om begravningar även för icke kristna krävs ett neutralt avskedsrum. Det behövs plats att mindre begravningar kan hållas i anslutning till detta.

Eftersom det finns både män och kvinnor som jobbar på kyrkogårdarna behövs bättre personalutrymmen. Dessutom behövs administrativa lokaler för begravningsverksamheten.

En referensgrupp är bildad, Den ska samla in synpunkter från olika håll och tala med grannarna. Efter det kommer bygget slutliga utformning att fastställas.

– Beslutet är fattat och nu kommer vi socialdemokrater att ställa upp på det och försöka få det så bra som möjligt. Vi vill inte ha en kyrklig strid om detta, konstaterar Birgitta Larsson.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons