Annons

JO kritisk: Barnen fick inte se räkenskaperna

Barnen begärde förgäves att få ut räkenskaper från den dementa mammans gode man. Nu kritiserar JO överförmyndaren.
Herrljunga • Publicerad 23 oktober 2010
BT i december 2009.
BT i december 2009.Foto: Hannah Larsson

En senildement kvinna boende på ett hem i Herrljunga fick 2007 en god man. Anledningen var att hennes barn inte var överens om hennes vård och det ansågs att en neutral person var bäst lämpad att ta hand om hennes ekonomi.

Men två av de tre barnen var missnöjda med den gode mannen. De misstänkte att han inte hade kontroll över kvinnans ekonomi och begärde att få ut årsredovisningen för 2008.

Annons

– Överförmyndaren skyllde på att han hade för mycket att göra med 80 andra årsredovisningar att godkänna och att vi skulle vänta på vår tur, hävdar sonen.

Barnen säger till BT att de begärde att få ut handlingarna tre, fyra gånger i flera månaders tid. När de till slut fick ut redovisningen, reagerade de på en stor post på 42 564,50 kr under rubriken ”utbetalt till huvudman”, alltså pengar som den senildementa kvinnan ska ha spenderat. Men barnen fick inte se kvitton eller kontoutdrag.

Överförmyndaren får nu skarp kritik av Justitieombudsmannen, JO, som granskat fallet efter barnens anmälan. Att skylla på att redovisningen inte var godkänd håller inte. Handlingarna skulle ha lämnats ut direkt då barnen begärt det.

”Det står klart att överförmyndaren inte har hanterat anmälarnas önskan om att få ta del av handlingar respektive akten i det aktuella ärendet med tillbörlig skyndsamhet. Jag är mycket kritisk till överförmyndarens hantering av frågan”, skriver JO i sitt yttrande.

Överförmyndare Lars-Erik Lindgren säger att han ville granska årsräkningen innan han lämnade ut den.

– Jag har inget att invända mot JO:s kritik utan tar den till mig. Jag borde ha lämnat ut handlingarna men hade då uppfattningen att det inte var lämpligt i det läge som rådde.

Anledningen till att utlämnandet blev försenat, var att han inväntade årsredovisningen från den gode mannen.

– Det finns inga krav på att det huvudmannen, alltså kvinnan, själv förbrukat ska redovisas med kvitton så posten på 42?000 kronor är helt i sin ordning.

Kvinnan har sedan mars i fjol en ny god man.

Den gode mannen kan hjälpa sin huvudman att ta hand om ekonomi, ägor och tillgångar.

Kommunens överförmyndare (i vissa kommuner finns en överförmyndarnämnd) har tillsyn över gode män och förvaltare.

Ansökan kan även göras av personen själv eller en nära anhörig. Tingsrätten fattar sedan beslut.

Beslutet om att få god man är frivilligt, men tingsrätten kan även förordna god man till en person som till exempel är för sjuk för att själv kunna fatta beslutet. I så fall skaffar domstolen ett läkarintyg som beskriver personens hälsa.

Den som utses till god man eller förvaltare ska vara en rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna.

Källa: www.domstol.se

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons