Annons

"Hon lät ponnyn självdö"

En kvinnan i Herrljunga kommun åtalas för djurplågeri. Kvinnan själv hävdar att hon inte alls plågat några djur utan att allt handlar om en schism med ägare av det stall hon använde.
Herrljunga • Publicerad 25 januari 2008

Kvinnan har varit föremål för anmälningar och utredningar som gäller brister i djurhållningen sedan 1999. En distriktsveterinär undersökte 2006 en av hästarna. Enligt dennes rapport höll en häst på att svälta ihjäl då den hade så dåliga tänder att den inte kunde äta. Veterinären ansåg och att djuret skulle avlivas högst någon vecka efter den aktuella undersökningen.

Enligt åklagare följdes inte detta råd av kvinnan utan hon lät hästen leva i närmare ett år. Därför har han åtala kvinnan vid Alingsås tingsrätt för djurplågeri.

Annons

Kvinnan nekar brott. Hon säger att hon tänkt avliva hästen, som var närmare 30 år, men att det var svårt att ta det slutgiltiga steget eftersom hon ägt hästen länge. Hon menar också att hästen blev bättre efter medicinering, och hon förstod inte heller att det var så akut med att avliva hästen.

– I fyra månader fick hästen medicin och sedan avlivades den. Något djurplågeri var det inte fråga om, menar kvinnan.

Åklagaren menar att även en ponny kvinnan ägt misskötts. I åtalet heter det att ponnyn ”varit så kraftigt smärtpåverkad att den rört sig endast om den tvingats till det”. Kvinnan lät, enligt åklagaren, ponnyn självdö.

Enligt åklagaren ska kvinnan även ha gett minst tre hästar för lite foder och vatten. Djurens hovar har inte heller skötts som de ska.

Själv nekar kvinnan till allt åklagaren påstår. Hon menar att allt grundar sig på att hon och ägaren till det stall hon använt blivit osams och han hämnat på denne genom flera anmälningar.

– Det är sorgligt att det gått så här. Mina barn kan inte gå ut för folk talar om för dem att deras mamma är djurplågare. Det blir väl så att vi tvingas flytta. Men jag vet hur det är och ska kämpa tills jag får rätt. Jag har många vittnen som kan tala för mig, konstaterar kvinnan.

Men enligt stämningsansökan har även åklagaren flera vittnen som kan styrka hans berättelse. En hel del skriftlig dokumentation hänvisar han också till.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons