Annons

Herrljungaelever till SM-final i servering

Eleverna i trean på Restaurangprogrammet på Kunskapskällan i Herrljunga har kvalificerat sig till final i gymnasie-SM i servering. Hannah Pettersson och Jalmar Sandberg representerar klassen i finalen i Grythyttan.
Herrljunga • Publicerad 4 februari 2020
Hannah Pettersson har inga problem att balansera många tallrikar när hon dukar av bordet åt gästerna på restaurangprogrammets lunchrestaurang.
Hannah Pettersson har inga problem att balansera många tallrikar när hon dukar av bordet åt gästerna på restaurangprogrammets lunchrestaurang.Foto: Anne Engström

Finalen går 27–28 mars i Grythyttan och tiden fram tills dess kommer eleverna att lägga extra tid på att träna inför tävlingen.

Hannah Pettersson och Jalmar Sandberg säger att det visserligen är de två som tävlar, men att de har arbetat tillsammans med klasskamraterna Ida Dahlström och Ernst Fågelberg för att nå dit.

Jalmar Sandberg och Hannah Pettersson tävlar i SM-finalen i servering för Kunskapskällan.
Jalmar Sandberg och Hannah Pettersson tävlar i SM-finalen i servering för Kunskapskällan.Foto: Anne Engström
Annons

– Vi gör det här tillsammans som ett team, säger de.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet har nu fem elever i trean, sex i tvåan och nio i ettan. Mensur Galica, som är programansvarig är stolt över sina elever.

– Det är första gången Kunskapskällan är med i ett SM i restaurang, säger han. Det är fantastiskt att vi kan vara med och slåss med de stora gymnasieskolorna och gå till final. Men den här klassen är otroligt taggad. De har pratat om att tävla sedan de började i ettan.

Jalmar Sandberg berättar att klassen fick ett antal uppgifter att genomföra. Förutom serveringen har de fått visa att de kan dekantera vin, komponera viner till en meny de själva har gjort. En jury bedömde de tävlande och fem lag slåss om segern i finalen.

Klassen visste att bara två av dem skulle få tävla, men de andra två följer med till Grythyttan och hejar på dem.

– Det är utvecklande för eleverna att tävla, säger Mensur Galica. Att de har nått så långt som de har gjort är inte bara vår förtjänst här på skolan utan även de restauranger som ställer upp med APL-platser. På Herrljunga hotell och konferens, restaurang Fotofickan i Herrljunga och flera restauranger i Alingsås får eleverna arbeta med yrkeskunnigt folk.

Förutom APL (arbetsplatsförlagt lärande) har eleverna även en egen liten lunchrestaurang på skolan.

– Servering är inte bara att bära fram mat utan det handlar även om service i baren, säger Hannah Pettersson.

Jalmar Sandberg säger att servering är en rolig del av restaurangverksamheten.

– Man möter nya personer varje dag och det blir många intressanta samtal, säger han.

Annons

– Då jag sökte till Kunskapskällan hade jag inte en aning om att man kunde tävla i restaurang, säger Hannah. Jag tror att det kan locka andra att söka om de får veta det. Det är roligt att lilla Herrljunga uppmärksammas så här.

Tävlingen pågår fredag–lördag och efter sista tävlingsmomentet ska alla gå på bankett.

– Då får vi se hur det är att vara gäster på en fin tillställning. Även om vi inte vinner blir det en upplevelse att vara där.

Hannah Pettersson serverar huvudrätten till ett lunchsällskap och lyckas göra det snyggt även i ett trångt utrymme.
Hannah Pettersson serverar huvudrätten till ett lunchsällskap och lyckas göra det snyggt även i ett trångt utrymme.Foto: Anne Engström
Maten är inte bara god, utan det läggs även stor vikt vid snygg uppläggning och fin dukning.
Maten är inte bara god, utan det läggs även stor vikt vid snygg uppläggning och fin dukning.Foto: Anne Engström
Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons