Annons

Herrljunga får ungdomsråd

Herrljunga kommun är på väg att införa ett ungdomsråd för att öka ungas inflytande i politiken.
Herrljunga • Publicerad 24 november 2014

Förslaget att bilda ett ungdomsråd kommer i en motion från Gunnar Andersson (M) som kommunstyrelsen ställer sig bakom. Han motiverar det med att det är viktigt att stödja intresset och engagemanget för politiska frågor och politiskt arbete bland unga.

I september gav kommunfullmäktige ett uppdrag till kommunstyrelsen att utreda frågan. Kommunstyrelsen vill att fullmäktige bifaller motionen och ger kommunstyrelsen i uppdrag att samverka med skolan för att utforma ett ungdomsråd. Kostnaden belastar kontot tillväxt och utveckling.

Annons

Gunnar Andersson föreslår ett ungdomsfullmäktige eller ungdomsråd där elever från Altorpsskolan och gymnasiet Kunskapskällan blir delaktiga.

Fullmäktige avslog tidigare en annan politikers motion om ett ungdomsfullmäktige med motiveringen att den var för specifik om hur det skulle utformas.

Gunnar Anderssons förslag ger större frihet i utformningen.

– Det tidigare förslaget var inte praktiskt genomförbart, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Palm (S). Med det här förslaget kan vi hitta bra former.

Han planerar att prata med företrädare för andra kommuner, bland annat Bollebygd och Alingsås, som redan har ungdomsråd för att stämma av hur det kan fungera.

Gunnar Andersson skriver i sitt förslag att det är viktigt att skapa en plattform för ungas inflytande, men att formerna kan få bli en senare fråga i samverkan med ungdomarna.

Han lyfter fram fyra uppgifter som han anser att ungdomsrådet ska ha: 1) behandla frågor som rör ungdomarnas vardag, 2) vara en länk mellan politiker och unga medborgare, 3) att väcka intresse och skapa insikt i den demokratiska processen och beslutsfattande samt 4) att få dem att känna sig delaktiga.

Att få ta del av värderingsfrågor och frågor rörande kommunens kommande utveckling ur en ungdomshorisont vore värdefullt.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons