Annons

Hembygdsgård totalförstörd: "Oersättliga saker"

Ett timmerhus från 1700-talet i den gamla hembygdsparken i Herrljunga totalförstördes i en brand på söndagsmorgonen.
Herrljunga • Publicerad 4 maj 2014
Foto: Goran Nilsson

Räddningstjänsten fick larmet klockan 05.20.

– Det är en kafébyggnad som var helt övertänd vid vår ankomst. Det är totalskada, säger Klas Björkdahl, räddningschef i Herrljunga.

Annons

Hur branden uppstått vill räddningstjänsten i nuläget inte gå in på, men klart är att det inte varit någon aktivitet i byggnaden på länge.

Åke Lindberg är ordförande i Herrljunga hembygdsförening och han var givetvis nerstämd när BT pratade med honom.

– Det är oersättliga saker som brunnit upp. På andra våning fanns en mängd museiföremål, det var olika montrar, en gammal tandläkarmottagning, en oerhörd mängd vykort och där fanns också väldigt många gamla foton från Herrljunga förvarade.

Den nerbrunna stugan kallades "Spårabolstugan", en gammal timmerstuga byggd på 1700-talet som för två år sedan byggdes till med en serveringslokal. Det var också där, i kaféet, som branden startade.

Åke Lindberg vill inte spekulera för mycket i vad som ligger bakom branden, men konstaterar att det knappast börjat brinna av sig själv eftersom det inte varit någon verksamhet i stugan.

– Till saken hör kanske att vi har haft en del inbrott i våra stugor den senaste månaden, de har brutit upp dörrar och sådant, säger han.

Vid 7.30 på söndagsmorgonen höll brandmän fortfarande på med eftersläckningsarbete.

Erik Terneborn
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons