Annons

Haraberget bjuder på metartävling för barn

På söndag blir det en nyhet på Haraberget i Herrljunga. Hembygsföreningen anordnar en metartävling för barn.
Herrljunga • Publicerad 25 juli 2008
Med spänning ser Aina Nicander och Jan Claesson fram mot söndagens metartävling i Stolta mader här i hembygdsparken i Herrljunga.
Med spänning ser Aina Nicander och Jan Claesson fram mot söndagens metartävling i Stolta mader här i hembygdsparken i Herrljunga.Foto: Göran Jakobsson

På söndag är det barnens söndag i hembygdsparken på Haraberget i Herrljunga. Då blir det fiskdamm, bollkastning, gosedjurslotteri med mera. Och så en metartävling för barn.

Det är Jan Claesson, välkänd nu pensionerad lokalredaktör för Alingsås Tidning, som väckt idén med metartävlingen. Hemma i Tidaholm hade man en kräftfisketävling årligen då han växte upp.

Annons

– Detta var något mycket trevligt och jag tycker att man bör kunna göra något liknande i Herrljunga. Visserligen kan vi inte köra med kräftor här, men det finns ju annat trevligt att fånga, konstaterar han.

Hembygdsföreningens styrelse nappade på idén och på söndag är det alltså premiär. Jan Claesson, som själv är inbiten fiskare, fungerar som tävlingsledare och till domare har man engagerat kommunens fritidschef Sune Engström.

– Tanken är att tävlingen är öppen för alla barn. Hur länge man är barn får man i någon mån bestämma själv, men jag tycker att man kan räknas som barn till och med 13 år. Vi får väl se var vi hamnar denna första omgång.

Det är bara mete det handlar om. Kastspön och liknande skulle trassla till det för alla. Vad man agnar med är fritt. Det tävlande håller sig med egna spön och agn.

– Från simhallen får vi låna flytvästar, som alla tävlande ska bära för säkerhets skull, säger Aina Nicander, vice ordförande i hembygdsföreningen.

Själva tävlingen kommer att äga rum mellan klockan 14.30 och 16 i dammen Stolta mader. Det är inte möjligt att fiska överallt runt dammen, men det finns flera ställen där det går bra. Och dessutom har man två broar att stå på om man så vill.

Den som vill kan också meta i Nossan, som rinner alldeles inte och med vilken dammen är förbunden. Därför bör samma fiskar finnas i dammen som i Nossan, som i sin tur är klassat son ett av norra Europas artrikaste fiskevatten.

– Det är ofta folk och fiskar här. Det är fritt fiske och de flesta som kommer är nysvenskar, som tydligen fiskar av tradition. Och fisk får de. Nyligen sägs en gädda på över sju kilo ha landats, säger Ulla Johansson, föreningens kassör.

Nu hoppas man att många ska möta upp vid dammen i den vackra hembygdsparken. Själva dammen grävdes ur för rätt många år sedan. Tidigare var den en mad tillhörande soldaten Stolt. Maden svämmade ofta över på vintrarna och många har åkt skridskor och spelat bandy på den.

Det är fina priser som väntar segrarna. Man tävlar om såväl tyngsta fisk som mesta sammanlagda fångst.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons