Annons

Fritt att välja hemtjänst

Från och med hösten kan Herrljungas pensionärer välja hemtjänst.
Herrljunga • Publicerad 3 februari 2010

Det beslutade politikerna i går efter viss debatt. I januari tog kommunstyrelsen upp ärendet om att införa valfrihet i hemtjänsten. Då reserverade sig Socialdemokraterna mot beslutet.

I går, när ärendet nådde Herrljungas högsta beslutande organ, kommunfullmäktige, blev det tydligt att frågan delade församlingen ideologiskt.

Annons

– Grundtanken med lagen om valfrihet i hemvården är att flytta makten från politikerna till medborgarna genom valfrihet, ökat småföretagande och ökad flexibilitet. Kommunen behåller ansvaret för hemtjänsten, menade moderata fullmäktigeledamoten Kari Hellstadius.

Hon fick mothugg av Håkan Blom (S) som yrkade avslag och menade att det kommer bli huggsexa mellan vårdföretagen.

– Privatpersoner blir miljonärer på skola, vård och omsorg. Detta är en del av regeringens privatiseringsiver. Vi yrkar avslag eftersom lagstiftningen har brister och orättvisor kan uppstå där några har råd med tjänsterna och andra inte.

Kurt Hårsmar (C) ville tona ned den negativa inställningen:

– Varför inte etableringsfrihet i denna sektor när vi har det i andra områden?

Ingemar Kihlström (KD) ville styra bort frågan från ideologi till saken:

– Det handlar om individens rätt att välja. Detta är en utmärkt möjlighet att tycka till om den vård och den tjänst man får i sitt hem.

Lillemor Fridtjoff (V) tror att äldre upplever valfrihet som rörig:

– Tryggheten är viktigare än valfrihet.

Gudrun Gustafsson (M) efterlyser mer valfrihet.

Annons

– Om man kunnat välja som man vill hela livet ska man inte bara bli hänvisad till kommunens tjänster så snart man fyllt 65.

Gun-Britt Falk (KV) yrkade på bordläggning och avslöjade oenighet inom partiet eftersom Jerker Nordlund stödde införandet.

Votering visade 24 röster för förslaget och tolv emot. Två avstod från att rösta. S, MP och V reserverar sig mot beslutet.

Hannah Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons