Annons

Därför håller Herrljunga ställningarna i skolrankningen

Herrljunga håller ställningen som näst bästa skolkommun i Sjuhärad efter Tranemo, enligt Lärarförbundets rankning.
– Jag är glad och stolt. Det ligger mycket arbete bakom, säger bildningschef Annica Steneld.
Herrljunga • Publicerad 11 november 2020
Annica Steneld, bildningschef Herrljunga kommun, säger att pedagogerna är skolans viktigaste verktyg.
Annica Steneld, bildningschef Herrljunga kommun, säger att pedagogerna är skolans viktigaste verktyg.Foto: Herrljunga kommun

Herrljunga kommer i år på plats 58 i rankningen som presenterades på tisdagen. I fjol var kommunen på plats 53 av landets 290 kommuner. Det är betydligt bättre än samtliga grannkommuner.

Både bildningschef Annica Steneld och Lärarförbundets lokala ordförande Carina Lundgren framhåller att det finns duktiga pedagoger här, från förskolan upp till gymnasiet.

Annons

– Det är ett kvitto på att vår lärarkår med hög kompetens i Herrljunga arbetar fokuserat och är måna om att alla barn och elever når målen, säger Carina Lundgren.

Hon tillägger att det gör att andelen elever som fullföljer sin gymnasieutbildning ligger högt, vilket i sin tur bidrar till den totala bedömningen.

Just punkten ”fullföljd gymnasieutbildning” är en av de tre som Herrljungas rankas allra bäst på. 71 procent av eleverna tog studenten inom tre år.

”Förra året fick vi igenom varenda en på nationella program, även om en del tog fyra år på sig.”
Annica Steneld, bildningschef Herrljunga kommun

– Förra året fick vi igenom varenda en på nationella program, även om en del tog fyra år på sig, säger bildningschef Annica Steneld.

De andra två punkterna där Herrljunga ligger högt är ”kommunen som huvudman” och ”resurser till undervisning”. Den förstnämnda handlar om samarbetet mellan facket och arbetsgivaren och den andra om satsningen på förskola och skola i förhållande till kostnadsnivån i kommunen.

Förskolläraren Carina Lundgren är ordförande för Lärarförbundet i Herrljunga sedan två år.
Förskolläraren Carina Lundgren är ordförande för Lärarförbundet i Herrljunga sedan två år.Foto: Privat

Andelen elever med godkänt i alla ämnen i årskurs nio är 73 procent.

– Man är bara nöjd när det är hundra procent, säger Annica Steneld.

Tre pedagoger av fyra i Herrljungas förskolor, fritidshem och grundskolor är behöriga, enligt statistik från Skolverket. Det betecknas som förhållandevis bra av Lärarförbundet.

– På senare år har det varit svårt att rekrytera behöriga förskollärare samtidigt som barnen i Herrljunga blivit fler och vi har utökat med nya avdelningar, säger Lärarförbundets Carina Lundgren.

– Vi har svårare att rekrytera personal, särskilt förskollärare, där det krävs bil och körkort, konstaterar bildningschef Annica Steneld.

”Nu gäller det att bibehålla topp 60 framöver trots stramare budget från kommunen.”
Carina Lundgren, Lärarförbundet Herrljunga
Annons

– Genom engagerade ombud och med många medlemmar i avdelningen är vi starka i vårt fackliga arbete. Nu gäller det att bibehålla topp 60 framöver trots stramare budget från kommunen, säger Carina Lundgren.

På en punkt har emellertid Herrljunga väsentligt sämre rankning i år än i fjol – lärartätheten. Här finns 10,6 elever per lärare i grundskolan. Hänsyn tas också till antalet inskrivna barn per årsarbete i förskolan och fritidshem.

Bildningschefen har ingen förklaring till att Herrljunga dalat på den här punkten.

– Vi har inte gjort några ekonomiska åtgärder för att minska lärartätheten, säger hon.

Herrljungas svagheter är annars, enligt Lärarförbundet, förhållandevis få barn i förskolan (83 procent av 1-5-åringarna), ganska många sjuka lärare (4,5 procent av LF:s medlemmar), lärarlöner i relation till den generella lönenivån i kommunen samt andelen godkända elever i nian, som nämndes tidigare.

Fakta

Skolrankning

Sjuhäradskommunernas placeringar i Lärarförbundets rankning 2020.

Kommun – Placering (föregående år)

Bollebygd – 110 (13)

Borås – 211 (215)

Herrljunga – 58 (53)

Mark – 247 (240)

Svenljunga – 269 (259)

Tranemo – 40 (21)

Ulricehamn – 237 (158)

Vårgårda – 191 (191)

Rankningen bygger på statistik från oktober 2019 (helår 2019 när det gäller kostnader).

Stefan SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons