Annons

Coronatester fick tas om – ännu ovisst hur många som smittats

Efter att en coronasmittad vikarie jobbade inom hemtjänsten har kommunen gjort ett omfattande smittspårningsarbete.
Sedan upptäcktes felaktigheter bland coronaproverna, som orsakade att några fick tas om.
Herrljunga • Publicerad 24 juli 2020 • Uppdaterad 27 juli 2020
Det upptäcktes felaktigheter coronaproverna.
Det upptäcktes felaktigheter coronaproverna.Foto: Fredrik Sandberg/TT

BT har tidigare rapporterat om en vikarie som jobbat inom Herrljungas hemtjänst i väntan på provsvar efter ett coronatest. Resultatet visade sig sedan vara positivt.

Personen avskedades omedelbart och händelsen har anmälts till Smittskyddet, som arbetar för att förebygga och minska spridningen av smittsamma sjukdomar i samhället.

Annons

Kommunen har arbetat med ett omfattande smittspårningsarbete för att kartlägga om någon av de 50 personer, som vikarien varit i kontakt med, har blivit smittad. Av dem är 20 personer brukare och i riskgruppen för viruset.

Egentligen skulle kommunen gå ut med ett slutligt besked kring hur många som blivit smittade i slutet av denna vecka.

Men på grund av olika omständigheter kan kommunen ännu inte konstatera hur många som kan ha smittats.

”Det var fel på vissa provrör och dessa prover fick tas om. Substanser i ett provrör kan vara för lite eller avsaknas och då får provet tas om. En relativ vanlig företeelse”, skriver Berith Källerklint som är medicinsk ansvarig sjuksköterska i Herrljunga i ett mejlsvar till BT.

De sista provtagningarna som gjorts i samband med smittspårningsarbetet togs under torsdagen. Enligt Källerklint kan ett eventuellt svar på händelsens konsekvenser ges i början av nästa vecka.

– Dessutom har det varit några av personalen, som varit i kontakt med den smittade vikarien, som inte kunnat provta sig i tid.

Varför har de inte provtagits i tid?

– Det beror på att de varit på annan ort. Personal har blivit nekade provtagningar i andra kommuner, när de var på semester, varför vågar jag inte svara på. Men jag har fört en dialog med Smittskyddet. När man håller på med smittspårning så är man ålagd att hjälpa till, betonar Källerklint och fortsätter:

– De flesta vårdcentraler på annan ort har varit behjälpliga.

Kommunen arbetar fortfarande med ett omfattande kartläggningsarbete. Alla som vistas i samma lokaler men inte ingår i smittspårningsarbetet har erbjudits att testa sig.

Annons

Finns det risk för att någon arbetar just nu med smitta?

– Ja, det finns risk att någon har blivit smittad och jobbar just nu utan vetskap. Även om alla är mycket noggranna och stannar hemma vid de minsta symptom så kan vi inte utesluta det.

Att ingen visade sig vara coronasjuk under första omgången av provtagningar beror enligt Berith Källerklint på personalens noggrannhet och effektivitet med skyddsutrustningen.

– Hemtjänstpersonalen ska ha en eloge för det arbete de utför. Vi hade aldrig klarat det här utan den duktiga personal som vi har här.

Kan du uppskatta hur läget är idag?

– Jag har inte tagit del av alla färdiga provsvar ännu, men jag håller tummarna att ingen har blivit smittad, första provomgången var ju mycket bra med tanke på att alla prov utföll negativa. Nu håller jag tummarna inför nästa vecka.

I en tidigare version framkom felaktigt att coronatester har blandats ihop, vilket nu är korrigerat i artikeln. Rätt är att coronatester fick tas om. BT beklagar den felaktiga uppgiften.

Här saknas innehåll

Veronika HohensteinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons