Annons

Bowlingkrångel i Mörlanda

För liten och för sliten menar bowlarna att banan i Mörlandahallen är.
Herrljunga • Publicerad 27 december 2008
Hoppas på snabba åtgärder i bowlinghallen i Mörlanda önskar bland andra bowlare från Bowlingklubben Veteranerna i Herrljunga och bowlinghallsarrendatorn Niclas Andersson.
Hoppas på snabba åtgärder i bowlinghallen i Mörlanda önskar bland andra bowlare från Bowlingklubben Veteranerna i Herrljunga och bowlinghallsarrendatorn Niclas Andersson.Foto: Göran Jakobsson

Maskineriet krånglar dagligen och för att kunna driva modernt seriespel behövs ytterligare fyra banor. Först i investeringsbudgeten för 2011 finns pengar att göra något åt problemet.

Bowlinghallen i Mörlandahallen öppnade 1974. Den består av fyra banor och en liten cafédel. I dag är det för lite för seriespel och finaler och liknande tvingas flytta till andra hallar.

Annons

Golvet på banorna byttes ut för något år sedan till följd av de omfattande mögelskador Mörlandahallen drabbades av. Men maskineriet som sådant är det samma som installerades 1974.

– Det är i princip helt utslitit och det uppstår ständiga driftstopp. Jag har lärt mig var alla ledningar går och klarar att själv reparera det mesta, men det är jag ensam om att kunna, säger Niclas Andersson, som arrenderar anläggningen.

Laga maskiner

Han säger att han, för det mesta flera gånger, dagligen måste in och laga maskineriet. Och många nätter får han tillbringa med lite större åtgärder. Och detta är han relativt trött på eftersom han betalar hyra för en fungerande anläggning.

Ett annat problem är att hallen är för liten. Numera behövs åtta banor för att fungera bra. Seriespelet är uppbyggt med 8-mannalag och här måste allt delas upp. Det accepteras inte vid olika finaler och liknande och dess tvingas flytta till andra banor och med det förlorar Niclas Andersson en hel del.

– Det är relativt enkelt att bygga till här. Jag tycker att man borde göra detta så att man kan tillgodose de behov Annelunds IF har. Att man ska bygga en ny stor hall tror jag inte går att genomföra, så en samordning här vore nog bästa lösningen.

Pengar finns

Pengar för utbyggnad till åtta banor finns i kommunens flerårsbudget för 2011, men det är för sent menar både bowlare och Niclas Andersson. Det är högst osäkert om man klarar att hålla igång maskineriet så länge. Och Niclas menar att byte av maskineri och utbyggnad nog kan klaras till halva den kalkylerade kostnaden.

– En bowlinghall i Alingsås stängs nu och där finns samma typ av maskiner som vi har. Det vore läge att lägga beslag på dessa.

Det är ett 60-tal som flitigt bowlar i Mörlandahallen plus en hel del mera tillfälliga. Anläggningen är fullbokad till 85 procent. En viktig grupp bowlare är pensionärerna. en annan ungdomarna.

Annons

– Bowlingshallen fungerar som en ungdomsgård och jag känner mig som en extrapappa för hela samhället. Det är säkert stora summor som besparats genom att de yngre samlas här istället för att driva runt och hitta på ofog. menar Niclas Andersson.

Han tror att ansvariga inte riktigt förstått hur viktig en fungerande bowlinghall är. Att den dessutom är viktig när man lockar folk att flytta till kommunen är en annan sak. Därför hoppas man på en snar satsning i Mörlanda, och menar läget just nu är utmärkt med låga byggpriser och arbetslöshet.

Göran Jakobsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons