Annons
Nyheter

Svartsjuka förstör relationen

Svartsjuka förgör och bryter ner relationer. Både den som är drabbad och den som drabbas blir lidande.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2010
Elizabeth Gummesson har dykt ner i ämnet svartsjuka, och skrivit boken Svartsjukeakuten.
Elizabeth Gummesson har dykt ner i ämnet svartsjuka, och skrivit boken Svartsjukeakuten.Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Svartsjuka beror ofta på låg självkänsla. Den är den man måste jobba med om svartsjukan ska kunna lindras eller försvinna.
Svartsjuka beror ofta på låg självkänsla. Den är den man måste jobba med om svartsjukan ska kunna lindras eller försvinna.Foto: Sandra Qvist/Scanpix

Ofta får man höra att svartsjuka inte kan botas. Elizabeth Gummesson, som skrivit en bok i ämnet, håller inte med.

– Om vi styrdes mer av nyfikenhet än av rädsla, skulle vi kunna ta reda på mycket mer om oss själva och lära oss varför vi blir svartsjuka, säger Elisabeth Gummesson.

Annons

Svartsjuka är något som drabbar de flesta av oss någon gång i livet. För någon handlar det kanske bara om att man lite surt noterar att "är han inte lite väl trevlig mot den där tjejen", medan andra med mer destruktiv svartsjuka handgripligen kan ge sig på en misstänkt rival.

– Svartsjuka handlar om väldigt starka känslor som rädsla, utanförskap, oro, ilska, sorg och längtan, förklarar föreläsaren och coachen Elizabeth Gummesson, som precis kommit ut med boken Svartsjukeakuten (Forum), där hon beskriver svartsjukans bakgrund och ger tips på vägar för att ta sig ur dess klor, både för den som själv är svartsjuk och för den som drabbas av en svartsjuk partner.

Kommer plötsligt

Inte sällan kommer svartsjukan som en blixt från klar himmel, menar Elizabeth Gummesson.

– En person som inte tidigare varit svartsjuk kan plötsligt hamna i en relation där hon faktiskt blir det.

Många gånger kan det också vara så att om du hamnar i en relation med en person som är svartsjuk, så blir du det också själv.

Men det är inte bara i parrelationer som det finns svartsjuka. Svartsjuka kan också förekomma mellan syskon, på en arbetsplats eller mellan vänner.

Låg självkänsla

Elizabeth Gummesson uppskattar att den som är svartsjuk i nio fall av tio har en låg självkänsla, vilket i sig inte betyder att en person med låg självkänsla nödvändigtvis behöver lida av svartsjuka.

Men bakgrunden till svartsjuka kan också ha andra orsaker, som att man i en tidigare relation drabbats av otrohet eller att man upplever sig orättvist behandlad av föräldrarna i en syskonskara och av den anledningen tappat tilliten till andra människor.

Annons

– Då går man in i en relation med rädsla och det är ju sällan förknippat med en lycklig relation.

Berör många

I sitt arbete som coach möter Elizabeth Gummesson ofta människor som själva är svartsjuka eller drabbade av en partners svartsjuka.

– Jag har sällan varit med om ett ämne som berör så många människor och ändå finns det ingen hjälp att få. Det finns inga workshops för svartsjuka, det finns inga kurser, inga böcker eller grupper att gå med i. Det är som om det inte finns något att göra åt det, konstaterar hon.

Man kan alltså bota svartsjuka?

– Jag tror att det går, men man måste vara både envis och modig. Att säga annat är att säga nej till livet, människor och kärlek.

Ann-Cathrine Johnsson/TT Spektra

ac.johnsson@ttspektra.se

Tecken på att du drabbats av en partners svartsjuka

* Du väljer bort tillställningar och fester eftersom du vet att din partner kommer att reagera negativt.

* Du tar på dig skulden för hur din partner mår och vilka känslor som drabbar honom eller henne.

* Du blir ifrågasatt kring vilka du har träffat och vad du har gjort.

* Din partner läser din dagbok, dina sms och mejl.

* Din partner ringer dig i tid och otid för att kontrollera vad du gör.

* Din partner vill veta allt om ditt förflutna, om dina tidigare partners och sexliv.

* Din partner vill att du väljer bort vissa vänner och bekanta.

* Din partner tvingar dig att bekräfta din kärlek om och om igen.

Källa: Svartsjukeakuten

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons