Annons
Nyheter

Drömmar hjälp till framgång

Så här års kan det behövas en extra puff för att klara nyårslöftena. Med hjälp av dina drömmar kan du få större självkännedom och hitta rätt i livet. Drömtolkning är inget flum.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2008
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Ett bra knep är att skriva ned drömmarna så fort man vaknar. Tänk på att det är du som bäst kan tyda dina egna drömmar, men det finns drömlexikon som kan hjälpa till med tolkningen.
Ett bra knep är att skriva ned drömmarna så fort man vaknar. Tänk på att det är du som bäst kan tyda dina egna drömmar, men det finns drömlexikon som kan hjälpa till med tolkningen.Foto: Anders Wiklund/Scanpix

En ny almanacka med oskrivna blad ligger framför oss. Det är dags för förändring. Sluta röka, börja träna, äta bättre, skapa sundare relationer – nyårslöftena är många.

Men för att uppfylla dem krävs motivation och rätt känsla. Och det är här drömmarna kommer in.

Annons

Maria Stenberg är utbildad drömcoach och hon hjälper människor att tolka sina drömmar för att de ska få en djupare förståelse för sig själva och vad som pågår inom dem. För alla människor drömmer, även om vi inte minns alla våra drömmar. Och drömmen kan ge vägledning om vad du egentligen känner och vill.

– Det går att få bättre självinsikt och kunna ta vara på sina resurser bättre om man lär sig mer om sina drömmar. En del av drömmarna är, enligt mitt sätt att se, bilder på känslor. Det omedvetna ger budskap om hur vi mår egentligen, säger hon.

För dagbok

Om du minns en dröm kan den i efterhand verka riktigt knasig. Många gånger vävs de mest osannolika personer och händelser ihop. Men drömsnack är inte bara underhållande utan det kan också skapa närhet, om man till exempel talar om drömmar med familjen vid frukostbordet. Pratar du om drömmarna med någon som du har förtroende för kan det faktiskt också hjälpa dig att förstå drömmen bättre.

– Jag brukar råda den som är intresserad av att veta mer om sina drömmar att börja med att skriva en drömdagbok. Lägg den på nattduksbordet. Notera först vad som hänt på dagen och hur du har känt dig. Vaknar du sedan efter en dröm kan du skriva ner den på en gång. På så vis kan du upptäcka mönster, säger Maria Stenberg.

Över 900 symboler

Hon menar att det är den som drömt som har tolkningsrätten och kan avgöra vad drömmen egentligen handlar om. Olika symboler i drömmarna kan betyda olika saker för olika människor. En person som är med i drömmen, till exempel, behöver inte vara med ”för sin egen skull” utan kan snarare symbolisera en egenskap.

– Om du är arg på något men inte har visat din ilska kan personen i drömmen representera ilska för dig. Den personen kanske är sådan att han eller hon vågar säga ifrån lite mera.

Andra drömtolkare menar att symbolerna i våra drömmar står för mer definierade och fastslagna saker. Maria Ulaner har skrivit en bok om drömtolkning där det finns en uppslagsdel med över 900 drömsymboler.

Men också hon poängterar att ett drömlexikon inte kan läsas rakt av.

Annons

– Man får räkna med att ha sin intuitiva känsla i beredskap för att försöka nysta i drömmens spretiga symboler, som dessutom självklart är djupt personliga, säger hon.

Hjälp att tolka

Vår sömnrytm avgör hur ofta och mycket vi drömmer. Från insomning går vi in i drömsömn, det är då ögonen rör sig, och sedan vidare till djupsömn. En hel sömncykel är ungefär 90 minuter.

– Drömsömnen är lite längre i slutet av natten. Då sover du lite lättare och har lättare att vakna och också minnas drömmarna, säger Maria Stenberg.

Om du drömmer samma sak gång på gång kan det bero på något som du inte tagit itu med, förklarar hon. Kvinnor med familj och jobb drömmer ibland att de är på offentliga toaletter eller duschrum. Det kan bero på att de har för lite tid för sig själva. De har ingen egen vrå där de kan koppla av när de behöver det.

Det är många som söker hjälp av en drömcoach för att våga titta närmare på sina drömmar och sitt inre. Och det är inte bara sökare som vill lära mera. Maria Stenberg jobbar till vardags med internationell affärsutveckling och hon säger att exempelvis många mellanchefer, som pressas från flera håll, kan ha nytta av drömtolkning.

– Drömmarna är en kreativ källa som kan hjälpa dig att hitta dina inre resurser och må bra. Men det är ingen snabbkur utan ibland en snårig resa, säger hon.

Anna Björe

TT Spektra

Drömsymboler

Affärer: Att göra affärer är att våga utsätta sig för det okända, att utmana.

Aggressivitet: När du känner dig hotad uppstår aggressioner. Ju större hot som finns i ens omgivning, desto fler aggressiva drömmar.

Barn: Representerar nyfikenhet, ärlighet, naivitet, positivism och njutningsfylld glädje. Kan vara en vägledare för den del av oss som inte låter sig inordnas i system.

Familj: Personer som man känner i verkliga livet representerar olika sidor hos den som drömmer.

Häst: Är både en livs- och dödssymbol. Har en tydlig sexuell koppling.

Likvagn: Du låter det som inte längre har någon funktion i livet bli bortforslat.

Mus: En ofta negativ symbol, anses tära på energier. Står för mörker, förvirring och rastlöshet.

Packa: Att packa väskor i en dröm har att göra med förändringar, det man stoppar ner i bagaget vill man ha med sig när man går vidare.

Simbassäng: Kan ha att göra med hur man känslomässigt relaterar till andra människor.

Test: Finns oro i drömmen kan det beskriva en känsla av otillräcklighet inför till exempel byte av arbete eller utbildning.

Varelser: Drömvarelser kan vara känslor som tränger upp ur psykets grottor. Kan också vara oro för bakterier och smitta.

Ö: Befinner man sig på en vacker strand representerar det ofta en del av personligheten som man vill värna om. Längtan efter vila kan också finnas liksom en känsla av isolering.

Källa: Drömmar A-Ö Lexikon över 900 drömsymboler och tolkningar (LevNu W&W) Maria Ulaner

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons