Annons
Nyheter

Bra att vara blyg ibland

Att vara blyg behöver inte bara vara negativt.
Nyheter • Publicerad 7 april 2008
En blyg person kan känna sig obekväm i en fikasituation på jobbet. Hellre då sitta ensam och slippa prata.
En blyg person kan känna sig obekväm i en fikasituation på jobbet. Hellre då sitta ensam och slippa prata.Foto: Tobias Lundgren/Scanpix
Många små barn är blyga, men det är inget att oroa sig för, menar forskaren Charlotte Alm.
Många små barn är blyga, men det är inget att oroa sig för, menar forskaren Charlotte Alm.Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

En blyg skärper sig inför en presentation på jobbet eller i skolan på ett positivt sätt.

Den blyge kan också uppfattas lite hemlig, på ett bra sätt.

Annons

Charlotte Alm, doktor i psykologi vid Linköpings universitet, forskar i blyghet. Hon tycker att det är dags att vi lyfter fram det positiva med att vara blyg.

Vi bör komma ihåg att vi inte är ensamma om att få tunghäfta och vilja försvinna i ett mörkt hål ibland.

Normalblyghet, eller vardagsblyghet, är vanligt. Att lida av svår blyghet, där-emot, är en helt annan sak och något som blir ett handikapp i vardagen.

Lite hemlig

Charlotte Alm, som gjorde sin första studie i blyghet 1995, berättar att många oblyga människor tycker synd om dem som är blyga, samtidigt som de blir irriterade och provocerade av dem.

– Gör inte blygheten till ett problem om det inte är det. Börja hos dig själv innan du dömer andra. Om du blir irriterad på någon, fråga i stället dig själv: Varför orkar jag inte med att den eller den är som den är? säger Charlotte Alm.

Att vara blyg på första dejten, till exempel, kan vara bra, förklarar Charlotte:

– Ingen vill veta allt om en annan människa vid första träffen. De negativa sakerna kommer ju fram tids nog ändå, och vid det laget kanske man har hunnit bli kär i personen.

Och en presentation på jobbet eller i skolan blir mycket bättre av lite blyghet – då skärper man sig innan och ser till att man är väl förberedd.

Naturligtvis är det positivt om man stöder en person som har uttryckt att han eller hon behöver och vill ha stöd.

Annons

Problemet är dels att det kan vara svårt att avgöra om en person faktiskt är blyg och i behov av hjälp, dels att vi tenderar att betrakta blyghet som enbart av ondo.

Om vi lyfter fram även positiva aspekter på fenomenet så finns det ju ingen anledning, vare sig för den blyge att vilja bli räddad hela tiden, eller för andra att försöka rädda blyga människor i alla situationer.

Att Sverige har en tendens att apa efter USA, tycker Charlotte Alm märks även när det gäller inställningen till blyghet.

– Att vara framåt och ta för sig är det som premieras. Men man ska inte behöva vara skrikig och skränig. En tyst människa ska också kunna få bekräftelse.

Självupptagen

Hon förklarar att blyghet kan få männi-skor hämmade på ett bra sätt. Det gör att vi lyssnar på andra och får hierarkier att fungera.

– Men en del människor tror att man har ett ansvar i en social situation, att man måste prata.

En blyg person är mer självupptagen än en oblyg, men inte på det där exponerande sättet. Den blyga är mer inåtvänd och grubblande. De går ständigt och tänker på hur fel de är och tror att alla tittar på dem hela tiden.

Som barn måste man få vara blyg, menar Charlotte Alm:

– Som förälder ska man förstås lära sitt barn rätt beteende, som att man tittar folk i ögonen när man hälsar och att man svarar på tilltal. Men för den sakens skull behöver man inte bli panikslagen om barnet inte alltid gör precis som man tänkt sig.

Blyghet

Blyghet är en känsla som innebär osäkerhet inom socialt umgänge med andra individer. Blyga människor försöker hålla sig i bakgrunden och synas så lite som möjligt och tycker oftast det är jobbigt när för mycket uppmärksamhet riktas emot dem.

Extrem blyghet är en av flera riskfaktorer för social fobi, en psykisk störning som karakteriseras av rädsla för sociala situationer.

Källa: Wikipedia

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons