Annons
Nyheter

Vinterförvaring

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2008

Förbered genom att klippa av stjälkarna men låt dahliorna stå kvar i rabatten ett par dagar. I mitten av oktober kan det vara dags. Lite frost skadar inte knölar som ligger skyddade i jorden.

Gräv upp med vass spade för att kapa av alla sugrötter. Knölarna har växt till sig över sommaren, gräv i en vid cirkel runt plantan. Vicka försiktigt upp knölarna med grep. Avbrutna knölar kan få sårytor som ger mögel och röta. När knölarna kommit upp ur jorden måste de hållas frostfritt.

Annons

Förvara torrt och svalt. Då kan knölarna stå med jordklumpen kvar. Låt jorden torka upp och falla av, så blir skalet på knölarna tjockt så att de inte skrumpnar ihop. En knöl som sakta avmognat och fått det hårda, tjocka skalet och fortfarande känns tung och massiv kan förvaras nästan hur som helst.

Om du har torrt men för varmt: Låt knölarna mogna av långsamt utomhus, i ett uthus eller växthus – men frostfritt och skyddat från regn. Täck över om det blir kallt. Jordklumpen skyddar mot värme, bevara den genom att ställa knölen i en plasthink eller kruka.

Om du har svalt men för fuktigt: Ingen jord får vara kvar runt knölarna. Omge dem med material som inte drar till sig fukt, till exempel vermiculit. Ha gärna en fläkt som cirkulerar luften och kolla knölarna ofta.

Kasta inte bort knölar som har råkat skrumpna lite. Med lite tur kan de ändå skjuta nya skott.

Källa: dahlia.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons