Annons
Nyheter

Han är ett barn av sin tid

Grabben fingrar på den nya pyttelilla musikspelaren, en födelsedagspresent av det häftigare slaget. Han är mycket nöjd med den. Med apparaten kan han lyssna på musik, titta på film och spela dataspel. Närhelst han vill och var han vill.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

Han begriper det här med datorer och små kinkiga elektroniska grejer. Han vet hur de ska behandlas och vad man ska använda dem till.

Han är ett barn av sin tid.

Annons

När man läser tidningar och tidskrifter kan man få för sig att små musikspelare, mobiler och bärbara datorer är viktigt. Att vara uppdaterad i det allra senaste anses som ett måste för dagens människor.

Telia, det som en gång var allas vårt televerk, har tecknat avtal med Apple om att lansera deras omtalade telefon i Sverige. Äntligen!, utropar nöjda kommentatorer i våra största tidningar och skriver spaltmeter om detta. Det måste vara väldigt viktigt, förmodar jag som fortfarande ringer på den förrförrförra generationens mobiltelefon. Den saknar såväl internetuppkoppling som kamera, radio och musikspelare. Men den kan ringa, om nu någon skulle vilja nå mig. Det händer ­ibland.

I pressen hittar vi förutom tester av platta teveapparater och digitala kameror även tips om hur vi ska göra om våra hem för att vara med i tiden. Vilka färger, möbler och accessoarer som är gångbara för ögonblicket. Samma sak i teve. Rädslan att bli stillastående i livet verkar vara mycket utbredd i mediebranschen. Det måste ständigt vara något på gång, annars blir det trist, det mest förbjudna.

I en kvällstidning hittade jag en bilaga som till största delen bestod av smygtagna bilder på kändisar jag inte visste fanns. Det var amerikanska såpaskådisar som käkade hamburgare, en miljonärska på dekis som fått för stor mage, en annan som hånglade med fel karl, en kunglighet som var ute och promenerade med hunden, en skådespelerska som, ve och fasa, hade en hårtuss i armhålan. Till detta fanns små mycket korta, enkelt skrivna texter.

Jag antar att detta är sådant man ska känna till om man ska vara en insatt och välfungerande medborgare i dagens Sverige.

Fast kanske ändå inte. Jag tror att de flesta människor högaktningsfullt skiter i vad känt folk pysslar med på sin lediga tid. Och det finns gott om kändisar som aldrig syns i dessa spalter men som likt förbaskat är kända ändå. Kanske beroende på att de är talangfulla och duktiga.

Jag tror också att en hel massa människor struntar i hur tjocka deras teveapparater är, så länge de fungerar. Jag inbillar mig också att en majoritet av det vuxna folket använder sin mobiltelefon mest för att kunna ringa hem och säga till barnen att göra läxan eller tömma diskmaskinen.

Enligt en tidning är internetsurfandet på våra arbetsplatser så omfattande att det motsvarar flera hundratusen jobb. Det är utmärkt, surfandet måste främja såväl sysselsättningen som fritiden, som därmed kan användas till att göra något roligare än att traska runt på nätet.

Påta i trädgården, måla lite på huset, läsa böcker, pussa frun och se grabben spela boll på gräsplanen hemmavid. Det är några av livets mer riktiga grejer.

Mats Palmquist

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons