Annons
Nyheter

Moskva - Rysslands hjärta

Bonnigt, fnyser rivalerna i S:t Petersburg. Fast för de flesta är ändå Moskva en världsmetropol som huvudstad i världens största land.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Vid Moskva-flodens strand ligger den klassiska ryska huvudstaden, känd sedan 1100-talet då den omnämndes som en liten fästning i ett brev från Kiev-fursten Jurij Dolgorukij - "Jurij med de långa fingrarna".

Moskva blev sedan huvudstad i ett växande rike som från mitten av 1400-talet såg sig som Ryssland och till sist hade spritt ut sig från Östersjön till Stilla havet.

Annons

Hjärtat av staden är det gamla borgområdet Kreml, där president Vladimir Putin har sitt kontor. Intill ligger det väldiga Röda torget och favoritfotograferingsobjektet Vasilij-katedralen. Den sistnämnda stod klar 1561, varpå dåvarande tsaren Ivan den Förskräcklige enligt legenden ska ha stuckit ut arkitektens ögon för att han aldrig skulle göra något så vackert igen. Vilket med största sannolikhet är en skröna.

Moskva intogs av kejsar Napoleon 1812, men aldrig av tyskarna under andra världskriget. Den klassiska gågatan heter Arbat, även om Moskvaborna själva oftare flanerar längs Tver-boulevarden eller hänger i Gorkij-parken eller Segerparken.

Ärkerivalerna i S:t Petersburg, som fick låna statusen som huvudstad 1712-1918, kallar gärna Moskva för en "stor bondhåla", medan Moskva självt räknar sig som det tredje Rom, kristlig arvtagare till såväl det riktiga Rom som Öst-Rom (Konstantinopel).

TT

Annons
Annons
Annons
Annons