Annons
Nyheter

Mamic - brottslingen bakom VM-framgången

Fängelsedömde Zdravko Mamic är den korrupte fotbollspampen som förskingrat pengar men skapat Kroatiens framgångsrika VM-finalnation. - Han må vara mafioso och kriminell, men det är han som har upptäckt mer än halva landslaget, säger frilansjournalisten Tonci Percan.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

Snart 59-årige Zdravko Mamic var höjdaren inom kroatisk fotboll under knappt 13 år i inledningen av 2000-talet. Som vd för storklubben Dinamo Zagreb och vice ordförande i det nationella fotbollsförbundet förskingrade han hundratals miljoner kronor i samband med övergångar, bland annat när Luka Modric såldes till Tottenham 2008.

I början av juni i år dömdes Mamic till sex och ett halvt års fängelse för skattebrott efter sex, sju år av rättslig process.

””
Annons

Tillsatte kompisar

För drygt två år sedan tvingades Zdravko Mamic avgå från sin post inom Kroatiens fotbollsförbund. I fjol tillsatte förbundet en dittills relativt okänd förbundskapten, bosniern Zlatko Dalic, som nu lett Kroatien till söndagens VM-final mot Frankrike på Luzjniki-stadion i Moskva.

””

Jämför med Italien

Landslagskaptenen och Real Madrid-stjärnan Luka Modric står åtalad för mened och riskerar fängelse efter att ha lämnat ett misstänkt falskt vittnesmål i fallet Zdravko Mamic. Men VM-succén har ändå bidragit till att Modric och landslaget blivit mer omtyckt igen i hemlandet

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons