Annons
Nyheter

Kontroversiellt VM i öknen väntar om fyra år

Efter finalen i Moskva riktas blickarna mot nästa VM om fyra år i Qatar. Trots kritiken mot tidpunkten för mästerskapet och de slavlikna förhållanden för arbetarna som bygger arenorna är Fifa fast beslutet att arrangera VM 2022 i det lilla arabemiratet.(TT)
Publicerad 15 juli 2018

Om valet att lägga fotbolls-VM i Putins Ryssland var kontroversiellt så har beslutet att tilldela nästa VM till Qatar orsakat en orkan av kritik på många plan.

Själva urvalsprocessen har dömts ut som korrupt av Fifas egen utredare Michael Garcia i en rapport 2014. Men Fifa valde att lägga rapporten på hyllan och det är till Qatar världens toppspelare ska åka när VM avgörs om fyra år.

Annons

Diktaturen Qatar har bara 2,6 miljoner invånare på en yta ungefär lika stor som Skåne och är ingen stor fotbollsnation (landslaget är rankat 98 i världen). Landet saknade nästan helt arenor för att arrangera stora matcher. Så när Fifa tilldelade landet VM i december 2010 inleddes flera enorma byggnadsprojekt runt om i landet.

Ny stad

Två befintliga arenor ska rustas upp, men hela sex splitternya fotbollsstadion ska byggas till VM, för mångmiljardbelopp.

Det räcker inte med arenor. Själva staden Lusail, där VM-finalen 2022 ska spelas på den nya arenan Iconicstadion (med plats för 86 250 åskådare) finns inte. Den håller på att byggas just nu.

Arbetet görs av gästarbetare, främst från länder som Indien, Bangladesh och Nepal och deras arbetsförhållanden har kritiserats av organisationer som Human Rights Watch (HRW), FN-organet ILO och Amnesty International. Exempel finns på arbetare som har tvingats till långa arbetspass och i extrem värme, vilket orsakat dödsfall.

Qatar har åtminstone två miljoner gästarbetare, varav 800 000 i byggnadssektorn. Det har förekommit rapporterar om tusentals döda i infrastrukturprojekten inför VM, men det är svårt att få fram exakta siffror.

Dödsfall

I en rapport från HRW i fjol konstateras att de qatariska myndigheterna medger att tio människor miste livet i arbetet med arenaprojekten mellan oktober 2015 och 2017, medan ambassaderna för gästarbetarnas hemländer redovisar mycket högre siffror.

Qatar verkar dock ha lyssnat på kritiken och har infört bättre arbetsförhållanden, som fått ILO att tona ner sin kritik mot arrangörerna.

En annan fråga har varit värmen och tidpunkten för turneringen. Fotbolls-VM har sedan starten 1930 alltid spelats under sommaren. Men under den årstiden är det omöjligt att spela fotboll i ökenlandet Qatar på grund av att värmen kan stiga till över 40 grader.

Annons

Lösningen blir att flytta VM som därför kommer att spelas i november-december, med finalen den 18 december, alltså sex dagar före julafton.

Luftkonditionering

Detta har retat upp de europeiska toppligorna som får sina spelprogram helt förskjutna när de tvingas till uppehåll under den normala höstsäsongen.

Men det kan även bli varmt i Qatar i november och december. Därför har arrangörerna lovat utrusta i stort sett alla arenorna med luftkonditionering.

Qatar har också hamnat i hetluften politiskt sedan Saudiarabien och flera av dessa allierade bojkottat landet och anklagat dem för att stödja terrorgrupper.

Mycket talar emot Qatar. Men det är något som bara gör arrangörerna mer målmedvetna att visa omvärlden att VM kommer att bli en succé.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons