Annons
Nyheter

"Les Bleus" i VM-final: "En stor stolthet"

Frankrike står vid tröskeln till sitt andra VM-guld efter att ha slagit lillebror Belgien med 1-0 i semifinalen. Nu väntar England eller Kroatien i finalen. - Hatten av för mina spelare och min stab, säger franske förbundskaptenen Didier Deschamps.(TT)
Publicerad 11 juli 2018

Frankrike åker vidare till Moskva och finalen på söndag, medan Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Romelu Lukaku och de andra i Belgiens gyllene generation blir utan det VM-guld många trodde de hade på gång. Åtminstone från VM 2018 i Ryssland.

För Frankrike lever möjligheten kvar att återupprepa triumfen från hemma-VM 1998 då dagens förbundskapten Didier Deschamps var lagkapten.

””
Annons

Fransmannen är nu ett steg från att bli världsmästare både som lagkapten och förbundskapten, vilket tysken Franz Beckenbauer var först med att göra 1990.

Umtiti målgörare

Det var två lag som känner varandra utan och innan som möttes i VM-semifinalen och trots mängden av anfallspotential på båda håll blev det en relativt tillknäppt match. Åtminstone till en början.

Belgien hade det mesta av spelet inledningsvis, men Frankrike kom in i matchen och var på vippen att ta ledningen i den första halvleken när Benjamin Pavard kom fri. Belgiens målvakt Thibault Courtois fick dock ut en fot och gjorde en strålande benparad.

I stället kom utdelningen i början av den andra halvleken.

Efter 51 minuter trängde sig försvararen Samuel Umtiti fram förbi Marouane Fellaini på en hörna och nickade in bollen i mål, 1-0.

Efter Umtitis mål tog Frankrike tillfälligt över mer av spelet eftersom Belgien behövde släppa på tyglarna för att jaga kvittering.

Fixstjärnan Kylian Mbappé fick plötsligt mer utrymme och visade upp ett brett register av frispelningar och snabba löpningar med boll som satte Belgiens försvar på svåra prov.

Tredje VM-finalen

Fransmännen kunde samtidigt stå emot den belgiska forceringen som kom i våg efter våg.

””
Annons

Nu blir det Frankrike som får spela VM-finalen på söndag, sin tredje i fotbollshistorien. Belgien får ställa in sig på bronsmatchen i S:t Petersburg på lördag. Det är andra gången landet spelar en bronsmatch i ett VM. Då, 1986, blev det förlust, mot just Frankrike, 2-4.

Nu slipper de Frankrike där, men av förklarliga skäl var det en besviken Roberto Martinez, förbundskapten, som mötte medierna efter matchen.

””
””

RÄTTAT: I en tidigare version av texten angavs felaktigt att Deschamps kan bli den första att vinna VM som både lagkapten och förbundskapten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons