Annons
Nyheter

Insiktsfullt om kärlek efter 40

En 135 minuter lång film om ett bråkande par. Nej, att kalla humorgiganten Judd Apatows (40 Year Old Virgin) senaste film This is 40 för en komedi känns nästan lite missvisande.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2013
Paul Rudd och Leslie Mann spelar paret runt 40 i This is 40.
Paul Rudd och Leslie Mann spelar paret runt 40 i This is 40.Foto: UIP
Paul Rudd och Leslie Mann i This is 40.
Paul Rudd och Leslie Mann i This is 40.Foto: UIP

Ofta är den lika ångestframkallande som skrattframkallande. Åtminstone om du tillhör målgruppen som förälder kring det fruktade 40-strecket och stundande medelålderskris.

This is 40 är en sorts uppföljare till På smällen (2007). I den fick vi träffa det kärleksfullt käbblande paret Pete (Paul Rudd) och Debbie (Leslie Mann), då som birollskaraktärer i periferin. Nu får vi möta dem igen, fem år senare, under en turbulent vecka där båda fyller 40.

Annons

Pete och Debbies (övre medelklass-)tillvaro är ett helt normalt kaos av problem med ekonomi, sexliv, äktenskap och barn. Den stora frågan är hur de ska hitta tillbaka till varandra. Den jobbiga frågan är om de ens hade varit tillsammans idag om det inte vore för barnen.

Apatow är skicklig på att hitta en balans mellan seriösa frågor, pubertala skämt och intelligenta humoristiska vardagsiakttagelser. Oftast inbakat i den pladdriga och svärordsspäckade dialogen. Ibland i form av rena gapskratt, som i scenen där Melissa McCarthy (från Bridesmaids) imploderar fullständigt under ett möte på barnens skola.

Till filmens nackdel ska sägas att speltiden är på tok för lång och att det är svårt att ta Pete och Debbies problem på allvar (som McCarthy konstaterar ser de ut som om de hör hemma i en "bullshit bank commercial"). Ändå får man säga att Apatow lyckas igen med This is 40. En insiktsfull samlevnadssatir för vuxna med hög igenkänningsfaktor och osviklig charm bakom de verbala vulgariteterna.

Mats T Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons