Annons
Nyheter

Hon cyklar förbi gubbväldet

I Den gröna cykeln skildras hur det är att växa upp som flicka i Saudiarabien - ett av världens mest icke jämställda länder.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2013
Den gröna cykeln är ett drama om en flickas kamp för att finna sin egen väg i ett extremt patriarkalt samhälle.
Den gröna cykeln är ett drama om en flickas kamp för att finna sin egen väg i ett extremt patriarkalt samhälle.Foto: 

Filmen är regisserad av Haifa Al-Mansour och det är den första Saudiarabiska film som har regisserats av en kvinna.

I centrum står den tioåriga flickan Wadjda. Hon har svårt att anpassa sig till samhällets normer. Allmänt trotsig och upprorisk ger hon sin mor, som är väldigt mån om hennes heder, en hel del huvudvärk.

Annons

För att kunna cykla ikapp med grannpojken behöver Wadjda en cykel. Men hon har inga pengar och i Saudiarabien anses det opassande för flickor att cykla. Det struntar Wadjda fullsändigt i och hon mobiliserar all sin list och intelligens för att nå sitt mål.

Den gröna cykeln är ett drama om en flickas kamp för att finna sin egen väg i ett extremt patriarkalt samhälle. I filmen ställs flera viktiga och allmängiltiga frågor om kampen för jämställdhet. Måste man först anpassa sig till systemet och lära sig hur det fungerar innan man kan förändra det? Eller är upproret den enda vägen?

Det hade förmodligen varit enkelt att göra en beckmörk film om kvinnoförtrycket i Saudiarabien. Men det har Haifa Al-Mansour inte gjort. Den gröna cykeln är en rolig och varm film. Som regissör lyckas hon hitta en balans mellan det tragiska och det komiska; mellan det indignerade och det engagerande. Det är minst sagt mycket skickligt.

För trots ämnet är det en berättelse som inger hopp. Budskapet är att samhället går att förändra. Genom små steg i det lilla ruckas männens maktbas. Gubbväldets tid är förbi – även i Saudiarabien. Men det finns en invändning mot filmen: Är optimismen verkligen befogad? Vi får hoppas det.

Christoffer Dahlin

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons