Annons
Nyheter

Ett otäckt rysardrama

Kan en person födas ond? Frågan ekar i skallen efter Lynne Ramsays (Morvern Callar) filmatisering av Lionel Shrivers bok, om en välbärgad familj vars son måste vara den mest demoniska unge som skådats på vita duken sedan Damien Thorn i Omen. Och han var ju trots allt Djävulens avkomma.
Nyheter • Publicerad 2 mars 2012

Vi måste prata om Kevin, vilket hans mamma (Tilda Swinton) och pappa (John C. Reilly) märkligt nog aldrig gör, tar alla farhågor och förbjudna känslor som varje förälder drabbas av och klumpar ihop till ett otäckt psykologiskt rysardrama om familjerelaterad skuld. I bakgrunden hägrar en skolmassaker och historien nystas upp i ett komplext nät av fragmentariska, ofta mardrömslika bilder där det mesta (allt?) utspelar sig som minnen i mammans huvud.

Tilda Swinton gör en oförglömlig roll som den förtvivlade, desperata men också konstlat kärleksfulla mamman. Oförglömlig är också den lille Kevin, skildrad i tre olika stadier av sin barndom. Hans obehagliga uppsyn och psykopatiska manipulerande av omgivningen sänder många kalla kårar längs ryggraden.

Mats T Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons