Annons
Nyheter

Ett allvar  som ger tyngd

Det är nästan lite synd om Goro Miyazaki, son till Japans animekung och under många år fast besluten att aldrig arbeta med tecknad film. När han trots allt debuterar som regissör haglar jämförelserna med faderns mästerverk Min granne Totoro, Spirited away och Det levande slottet.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2008
Legender från övärlden är Goro Miyazakis debut som filmregissör. Jämförelserna med pappan, animekungen Hayao Miyazaki, är oundvikliga men orättvisa.
Legender från övärlden är Goro Miyazakis debut som filmregissör. Jämförelserna med pappan, animekungen Hayao Miyazaki, är oundvikliga men orättvisa.Foto: foto sonet

Visst saknar Legender från övärlden den humor och detaljrikedom som blivit Hayao Miyazakis kännemärken, men den har andra förtjänster.

Manuset bygger på Urusla K Le Guins böcker om övärlden och handlar om prins Arren som flyr efter att ha mördat sin egen far. På vägen möter han Sparrowhawk, en trollkarl på jakt efter den mörka kraft som rubbat balansen i världen. Tillsammans upptäcker de att den onda trollkarlen Cob öppnat porten mellan de levande och döda. Om de inte stoppar honom hotar hela världen att kollapsa.

Annons

Goro Miyazakis filmspråk är mörkare, våldsammare och högtidligare än faderns, men scenerierna lika andlöst vackra och musiken lika stämningsfull. Filmens största brist är det ojämna tempot. Ibland bromsar handlingen in till ett stillastående, med torftig dialog och meningslösa sekvenser, för att sedan rivstarta igen med eldsprutande drakar, onda slavhandlare och stridande trollkarlar.

Berättelsen lyckas ändå beröra. Kontakten mellan Arren och den unga häxan Therru känns äkta, och det finns ett allvar i botten som ger Legender från Övärlden en tyngd som tecknad film ofta saknar.

Goro Miyazaki har kanske gjort en del nybörjarmisstag, men filmen förtjänar ett bättre öde än att avfärdas med jämförelser som är både förutsägbara och orättvisa.

Malin Dahlberg

TT Spektra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons