Annons
Nyheter

En hyllning till biet

Det är synd om bina. De senaste åren har miljontals dött världen över utan att någon riktigt vet varför (flugsmällor ej medräknade, får man förmoda).
Nyheter • Publicerad 3 maj 2013
Foto: 

Ett större problem än många kanske anar. I alla fall om man får tro Albert Einstein som lär ha sagt att om bina dör ut, så kommer mänskligheten följa efter inom fyra år.

I schweiziska dokumentären Inte bara honung tar Markus Imhoof ett internationellt grepp på frågan och besöker biodlingar på olika kontinenter för att få svar. Vi får se intervjuer med kapitalistiskt lagda storproducenter i Kalifornien som tvångsmatar bina med sockervatten och antibiotika för att göra dem motståndskraftiga. I Kina pollineras blommor för hand eftersom bina på sina håll blivit utrotade. Blott två exempel på miljöförstöringens konsekvenser.

Annons

Men filmen börjar som något helt annat än undergångsbetonad varningsskylt, i hemlandet Schweiz och vad som skulle kunna karaktäriseras som en hyllning till biet. Här varvas fascinerande fakta om bin, som att de har förmågan att fatta vissa genomtänkta beslut, med otroliga naturfotografiska närbilder. I bakgrunden hägrar de vidunderliga schweiziska alpsluttningarna där regissörens egen släkt bedrivit biodling i generationer.

Den här personliga kopplingen skiner igenom i filmens tilltal. Markus Imhoof kommer kanske inte fram till några konkreta svar utan väcker snarare större frågor om naturens utarmning i ett exploaterande samhällssystem drivet av ohållbar expansion och konstgjord behandling. Sorgliga insikter, varvade med häpnadsväckande skönhet. Som att bli stungen och dricka nektar på en och samma gång.

Mats T Olsson

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons