Annons

Röda dagar 2024: Så maxar du ledigheten

Semestertid behöver inte bara betyda sommar. Genom att ta fritt några dagar i kombination med röda dagar kan det kännas som semester mitt i allt vardagslunk – börja planera med hjälp av vår ledighetskalender.
BT Konsument • Publicerad 29 december 2023 • Uppdaterad 6 februari 2024
Julen och nyår 2024–2025 kan bli en riktig fullträff för den som vill och har möjlighet att vara ledig mycket.
Julen och nyår 2024–2025 kan bli en riktig fullträff för den som vill och har möjlighet att vara ledig mycket.Foto: Jne Valokuvaus, Mostphotos

Några röda dagar här och några semesterdagar där – vips så blev det långledigt. Använd dina semesterdagar smart och varför inte passa på redan nu under din julledighet att planera för all ledighet och kanske någon weekend i en trevlig storstad eller något annat trevligt under 2024.

Påsken

Julen varar ju ända fram till påsken, som det brukar heta. Riktigt så långt kanske inte din arbetsgivare tycker det är ok att du försvinner men i alla fall tio dagar kan det bli. Påskhelgen börjar redan den 28 mars, på skärtorsdagen – tar du ledigt denna, plus 25-27 mars, så kan du gå hem fredagen den 22 mars och ta långledigt, i och med att långfredagen och måndagen den 1 april, annandag påsk, är röda. Eller så blir det totalt tio dagar under och efter påskhelgen, om du lägger de fyra semesterdagarna 2-5 april istället.

Valborg och Första maj

Ta ledigt den 29-30 april och gå hem på fredagen innan och njut av fem lediga dagar – eller få samma antal fast ta ledigt 2-3 maj.

Kristi himmelsfärd

Redan veckan därpå öppnar sig nästa möjlighet – att för priset av en semesterdag få fyra lediga sammanhängande dagar.

Nationaldagen

Klämdagen den 7 juni efter nationaldagen är också bra att lägga en semesterdag på, för att få fyra dagars ledigt. Men har semesterlängtan slagit in på riktigt och du inte står ut tills sommaren kommit på riktigt – varför inte unna dig att slösa några extra semesterdagar måndag, tisdag och onsdag också för att få totalt nio dagar ledigt.

Några röda dagar här och några semesterdagar där – vips så blev det långledigt.
Några röda dagar här och några semesterdagar där – vips så blev det långledigt.Foto: Adobe Stock

Midsommar

Midsommarafton den 21 juni nämner vi, men hoppar över som små grodor eftersom många är lediga denna dag ändå, även om det inte är en röd dag.

Jul och nyår

Hösten får du bara härda ut men en tröst är att julen och nyår 2024/2025 blir en riktig fullträff för den som vill vara ledig mycket. Du behöver bara ta ledigt måndagen den 23 och fredagen den 27 december för att få nio dagars ledighet. Lägger du till måndag 30 januari (och nyårsafton om du inte hör till de flesta som ändå är lediga då) samt torsdag och fredag, 2-3 januari, så blir det totalt hela 17 dagars ledighet – eftersom måndagen den 6 januari 2025 är röd dag, Trettondagen.

Alla röda dagar 2024

Här är alla röda dagar 2024 (utöver vanliga söndagar). För många innebär även julafton, nyårsafton och midsommarafton ledigt.

• Nyårsdagen måndagen 1 januari

• Trettondagen lördagen 6 januari

• Långfredagen 29 mars

• Påskdagen söndagen 31 mars

• Annandag påsk måndagen 1 april

• Första maj onsdagen 1 maj

• Kristi himmelsfärds dag torsdagen 9 maj

• Pingstdagen söndagen 19 maj

• Sveriges nationaldag torsdagen 6 juni

• Midsommardagen lördagen 22 juni

• Alla helgons dag lördagen 2 november

• Juldagen onsdagen 25 december

• Annandag jul torsdagen 26 december

Martin Wingren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons