Annons
Nyheter

Förskolor utbildar inte i hygien – men svininfluensan gjorde den bättre

Svenska förskolor är dåliga på att utbilda personalen i hygien och hur man förebygger smitta.
Nyheter • Publicerad 14 september 2010

Det visar ett projekt som Socialstyrelsen genomfört i 197 kommuner.

Totalt har 3 564 förskolor besökts. Av dem är det över hälften som inte utbildar personalen.

Annons

"Det är allvarligt. Kunskap är mycket viktigt för att kunna bryta smittvägarna", kommenterar projektledaren Heléne Gårdebrink.

Många förskolor saknar också fastställda rutiner kring hygien.

Förskolorna är enligt lagen skyldiga att ha egenkontroll i form av rutiner för hygien och städning. Men nära en tredjedel av de undersökta förskolorna kände inte till lagens krav.

– Det handlar om att identifiera, förebygga och åtgärda brister. Man ska minska risken att barnen blir sjuka när de vistas på förskolan. Det går aldrig att helt eliminera smittspridning, men förhoppningsvis kan den minska, säger Heléne Gårdebrink, projektledare på Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen kommer att följa upp projektet om ett år för att se om kommunerna har förbättrat sin tillsyn.

– Det positiva är att många som inte har haft tillsyn tidigare säger att de nu kommer att ha det framöver. Frågorna har lyfts, säger Heléne Gårdebrink.

Att chefer och personal i förskolan får utbildning i hygien och smittskydd är viktigt, anser Björn Eriksson, biträdande smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting.

– Det kan minska spridningen av förkylnings-, streptokock-, mag- och tarminfektioner. Jag tror att det finns ett behov och vi stöttar också förskolorna så mycket vi kan, säger han.

De aktuella tillsynsbesöken gjordes under hela förra året och det framgår inte hur många som skedde före eller under höstens svininfluensaepidemi.

Mycket tyder på att uppmärksamheten runt svininfluensan har gjort förskolepersonal mer medvetna om hygienfrågor, enligt Björn Eriksson. Då bedrevs bland annat en kampanj om vikten av att tvätta händerna.

– Intrycket är att det även minskade spridningen av annan smitta i förskolor och skolor. Bättre handhygien är en viktig faktor när det gäller att minska infektioner och det hoppas jag att man fortsätter att tänka på i förskolan, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons