Annons
Nyheter

Familjetyper att reta sig på

Många retar sig på barnfamiljer. Deras breda barnvagnar, ljumna latte och eviga tugg om bävernylon.
Nyheter • Publicerad 27 september 2010
Familjen krav tillber eko som sin gud. Familjen queer älskar att vara annorlunda. Vilken typ är du?
Familjen krav tillber eko som sin gud. Familjen queer älskar att vara annorlunda. Vilken typ är du?Foto: Anna Ågrahn

Det är självklart en väldigt orättvis beskrivning. Visst är barnfamiljer jobbiga, men de är jobbiga på så många olika sätt.

Här är fyra familjetyper som du helt säkert kommer att stöta ihop med i höst.

Annons

Familjen entreprenör

De döpte snabbt om barnboken Rut och Knut till Rot och Rut. "Barn behöver företagsamma förebilder, inte vegeterande barn och håriga djur som lever på jordbruksstöd från EU."

Föräldraskapet har öppnat en ny värld för dem, en värld full av affärsmöjligheter.

De kallar det "babybusiness" och den stjäl all deras vakna tid. Så barnen behöver barnpassning också på kvällen. Ibland känns familjeföretaget som ett fängelse. Det går över när de planerar att starta ett privat nattis.

Präktiga familjen

Bamse är arbetslös, Alfons pappa röker pipa och muminfamiljen är bara queer. Det är inte lätt att stå för traditionella familjevärderingar 2010.

"Det är Pippi som är ormen i paradiset. Hade Prussiluskan bara omhändertagit henne enligt LVU skulle vi fortfarande leva i en värld där pojkar vill vara som Tommy och flickor vill vara som Annika." De slåss för rätten att äta tacos, att ha fredagsmys och för att mangla lakan.

Ibland känner de sig fångade i radhuset. Det går över när de börjar skriva på sitt barnboksprojekt "Akta dig för genuspedagogen Alfons Åberg".

Familjen krav

De tvingar barnen att betala trängselavgift varje gång de ser Blixten McQueen eller något annat barnprogram som förhärligar bilismen. De längtar också tillbaka till 70-talet när barnlitteraturen var full av onda direktörer. "Nu har till och med Bamse sålt sig till tandkrämsindustrin som en annan Krösus Sork". De köper inte grönsaker som transporterats längre än 50 meter och äter bara kött de själva skjutit från badrumsfönstret. Ibland känner de sig fångade i sitt ekologiska fängelse byggt av palsternackor. I ren frustration börjar de då kasta fönsterkuvert i tidningsinsamlingen. När de lugnat sig plockar de upp dem och skäms.

Annons

Familjen queer

De kallar spöket Laban för taliban och fnyser åt Molly mus. "Man är inte queer bara för att man umgås med en efterbliven krokodil." De vägrar avslöja könet på sina barn och har döpt dem till B1 och B2 efter programmet Bananer i pyjamas som de ser som ett queerteoretiskt mästerverk. De kallar sig inte för familj utan för enhet. Deras enhet är så tillåtande att den till och med omfattar bokhyllan Billy, killen på Ica och Grodan boll. Ibland känns deras könlösa värld som ett fängelse. Då leker de mamma, pappa, barn när ingen ser. Det väcker såna skuldkänslor att de börjar sjunga "Pappa och mamma det är det samma. För pappa är mamma och mamma är pappa".

Tobias Östberg/TT Spektra

feature@ttspektra.se

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons