Annons
Nyheter

Barnmatsburkar återkallas

Den ekologiska barnmaten som säljs i Sverige kan vara förgiftad – och nu drar tillverkaren Hipp tillbaks de misstänkta burkarna.
Nyheter • Publicerad 8 december 2008
Foto: Scanpix Arkiv

Det rör sig om Hipps ekologiska banan- och persikopuré, som har sålts i Skandinavien.

Purén kom på tal sedan en baby i Danmark insjuknat. Det danska livsmedelsverket misstänkte att barnmaten kan innehålla spår av bakterien Clostridium botulinum, som i sin tur orsakar sjukdomen botulism. I värsta fall kan sjukdomen vara dödlig, skriver Aftonbladet.

Annons

Sålts sedan 2007

– Vi har gjort ett produktåterkallande, säger företagets nordiska marknadschef Ola Liljeqvist till TT.

Enligt honom rör det sig om ett begränsat parti produkter som har sålts efter sommaren 2007. Bäst-före-datum är i december 2008 och företaget avråder alla att äta purén.

– Sannolikheten att det är något fel bedöms vara väldigt liten eftersom det är 40 000 burkar som är sålda i Skandinavien. De finns inte kvar i vårt eller kundernas lager, eller i butikshyllorna. Förmodligen är de redan konsumerade, säger Ola Liljeqvist.

I slutet av nästa vecka väntas det danska livsmedelsverkets utredning vara klar.

Tiotal svenska fall

I Sverige har ett tiotal personer drabbats av botulism sedan början av 1970-talet, berättar mikrobiologen Christer Wiberg på Livsmedelsverket. Ingen av dessa avled.

– Man dör inte knall och fall utan det kommer smygande. Det börjar med illamående som övergår till muntorrhet, dubbelseende och andningssvårigheter. Då hamnar man på sjukhus, får behandling och då klarar man sig. Men förr dog man ju, säger han.

TT: Hur kan bakterien hamna i barnmat?

– De finns överallt i naturen och behöver syrefri miljö för att kunna växa. De ligger vilande som sporer och när de får rätt betingelser gror de till bakterier. När de växer bildas toxinet, som är det farliga, säger Wiberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons