Annons
Nyheter

Barn drunknar i dammar och utebad

Vart femte barn som drunknar gör det i dammar, pooler eller i vattendrag nära hemmet – men sällan på den egna tomten.
Nyheter • Publicerad 8 februari 2010

Det framgår av en studie av samtliga 106 drunkningar i landet i åldersgruppen upp till 17 år under 1998–2007.

Andelen är oväntat hög, menar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som gjort studien tillsammans med Karlstads universitet.

Annons

Badplatser är en annan stor fara för barnen. Däremot var det inget barn som drunknade vid båtfärd under den undersökta tioårsperioden.

Drunkning är vanligaste dödsorsaken för barn i åldrarna ett–sex år. Barn från länder utanför Europa är överrepresenterade. Fyra av tio tonåringar som drunknar är alkoholpåverkade.

De allra flesta drunkningsolyckorna, drygt en tredjedel, inträffade vid badplatser. Här har man inte haft tillräcklig uppsikt över små barn trots att de inte haft några flythjälpmedel.

Med studien som grund råder MSB föräldrar att vara på gripavstånd när de håller uppsikt över små barn i vatten. Små barn som badar vid badplatser ska också ha flytväst och inte uppblåsbara flythjälpmedel. Myndigheten framhåller också att yngre skolbarns förmåga att simma inte ska överskattas och att barn normalt inte är mogna att lära sig simma före fyra års ålder.

Pooler och dammar nära hemmet ska, enligt MSB, vara inhägnade och ha en barnsäker låsning.

Enligt MSB har det blivit betydligt vanligare att människor har olika slags dammar och pooler i sina trädgårdar. För små barn kan de lockande vattensamlingarna lätt förvandlas till dödsfällor.

– Det är i grannens damm som barnet drunknar och här saknas staket eller stängsel runt vattnet. Grannen framhåller i sin tur att denne inte har några egna barn och att barn inte har på tomten att göra. Hur förklarar man det för en treåring? frågar sig Jan Schyllander, utredare vid MSB.

Han framhåller att det finns klara bestämmelser om att vattensamlingar som är djupare än två decimeter ska vara inhägnade.

– Här saknas kontroller i dag – vare sig polis eller kommun sköter tillsynen och ser till att undvika drunkningsolyckor bland våra allra minsta. Varje drunkningsolycka är en katastrof. Självklart borde samhället ha en bättre tillsyn vad gäller pooler och dammar i trädgårdar, säger Schyllander.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons