Annons
Nyheter

"Många i min generation har så himla bråttom"

Benjamin Dousa har haft ett händelserikt år som Muf-ordförande. Politiken har gett honom självförtroende och självkänsla – men när det gäller karriärplanerna skyndar han långsamt.
Benjamin Dousa
Grattis • Publicerad 4 december 2017
Benjamin Dousa har själv upplevt kulturkrockar inom politiken och skulle gärna se en större mångfald i ungdomsförbundet. Foto: Björn Lindgren/TT
Benjamin Dousa har själv upplevt kulturkrockar inom politiken och skulle gärna se en större mångfald i ungdomsförbundet. Foto: Björn Lindgren/TT

”En ovanlig politisk begåvning” twittrade ledarskribenten PM Nilsson om Benjamin Dousa, som blev ny förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund i oktober förra året.

Man skulle kunna lägga till att Dousa har en lite ovanlig bakgrund för en Muf-ledare. Det håller han själv med om.

Annons

– Det är ganska få förbundsordförande som har vuxit upp med en ensamstående mamma som har varit städare nästan hela sitt liv. Och det är klart att det ibland har inneburit vissa kulturkrockar, som har gjort att jag har varit tvungen att slita hårdare än många andra, säger Benjamin Dousa.

Han minns sin första Muf-middag, när han inte ägde en kavaj och var en av få som satt till bords i bara skjortärmarna.

Men det började redan i skolan. När rektorn viftade bort det faktum att Benjamin talade svenska med brytning tog hans mamma honom ur skolan i Kista.

Hon såg till att han fick börja i en bra skola i innerstaden i stället, berättar Dousa.

Där hamnade han först i gruppen för svenska som andraspråk, trots att han är född i Sverige. Så började slitet, som ledde till att han senare hade högsta betyg i svenska.

Det var också under skoltiden han började engagera sig politiskt och valde att gå med i Moderaterna.

– Jag har alltid varit höger eftersom morfar flydde från det kommunistiska Tjeckien. Och min släkt har drivit en städfirma så företagsamhet och viljan att göra rätt för sig har varit otroligt närvarande. De värderingarna sipprade ner till mig.

Som politiker tycker han att det är viktigt att sticka ut hakan ibland.

– Vägledande för mig är att våga. Att inte vara rädd för vare sig min egen partiledning eller andra proffstyckare, utan våga stå upp för vad jag anser även om åsikten ibland är impopulär och lite obekväm.

Under den skakiga perioden när Anna Kinberg Batra ifrågasattes som partiledare och väljarsiffrorna dalade tog hans förbund ställning för hennes avgång.

Annons

Han har också drivit sina hjärtefrågor om integration, "bidragssamhället" och uppfattningen att rättsstaten vittrar sönder i utanförskapsområdena.

– Det blir ju oftast så att man hamnar närmast de frågor man bottnar i och kommer ifrån, i någon bemärkelse.

Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat är behovet av ökad mångfald inom ungdomsförbundet. Det behövs fler tjejer, och fler över huvud taget med en annan bakgrund än den gängse.

Benjamin Dousa har erfarenhet av att som tioåring få hjälpa till på mammas städjobb, och skollov som troligare bestod av läxläsning än skidresor till Alperna. Medlemmar med sådan bakgrund kunde det vara lite fler av i förbundet.

Tack vare bra betyg kom han in på Handelshögskolan. En utbildning att falla tillbaka på när han känner att han har fullgjort sitt uppdrag i Muf. Om han ställer upp för en andra period som ordförande återstår att se.

– Det jag har bestämt mig för är att inte vara heltidspolitiker hela livet. Jag har fått medlemmarnas förtroende under en begränsad period och ska försöka göra det bästa av det. Jag kommer aldrig att vara en yrkespolitiker som stannar i politiken hela mitt liv.

Valet 2018 gör hans uppdrag mer hektiskt. När han är ledig umgås han helst med sin sambo Helena. Men får han lite tid över så stöttar han gärna sin mamma som är djupt engagerad i Kista.

Hon driver ett språkcafé dit nyanlända kan komma och träna svenska med infödda. Ibland är det självaste Muf-ordföranden som håller i diskussionskvällarna.

Och när det handlar om framtiden känner Benjamin Dousa ingen stress.

– Rätt många i min generation har så himla bråttom, de vill nästan "peaka" innan de fyller 25. Jag känner tvärtom inte att jag har bråttom. Jag kommer nog att vara politiskt engagerad på något sätt i kanske hela mitt liv, men det måste inte ta sig uttrycket att man är heltidspolitiker. Man kan fylla andra funktioner i rörelsen.

"Vägledande för mig är att våga. Att inte vara rädd för vare sig min egen partiledning eller andra proffstyckare, utan våga stå upp för vad jag anser även om åsikten ibland är impopulär och lite obekväm."

Annons

Malin Eijde

Fakta

Benjamin Dousa

Ålder: Fyller 25 år den 5 december.

Familj: Sambo Helena.

Bor: I Kista.

Gör: Förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet (Muf).

Så firar jag födelsedagen: Sitter i landstingsfullmäktige och dricker kaffe och lyssnar på debatter. "Sedan lär väl jag och flickvännen gå på restaurang och ha en liten mysdejt."

Om att fylla 25: "Jag är närmare 50 än nyfödd. Nu slutar man snart få åka på ungdomsbiljetter på SJ och SAS, och det betyder väl att man närmar sig vuxen ålder."

Favorithemmasyssla: Titta på Netflix och läsa.

Så rensar jag tankarna: På gymmet, eller under promenaden till tunnelbanan.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons