Annons
Nyheter

Kusk med nerver av stål

Den vinstrika travkusken Örjan Kihlström har dragit in nästan 800 miljoner kronor i vinstpengar. För att vinna så mycket behövs både förnuft och känsla, ibland också nerver av stål. Men utanför travbanan kan han vara mer temperamentsfull.
Grattis • Publicerad 12 maj 2017
Med 6 000 travloppssegrar såväl i Sverige som utomlands är Örjan Kihlström en av Sveriges mest vinstrika travkuskar. Foto: Jessica Gow
Med 6 000 travloppssegrar såväl i Sverige som utomlands är Örjan Kihlström en av Sveriges mest vinstrika travkuskar. Foto: Jessica Gow

Med 6 000 travloppssegrar såväl i Sverige som utomlands och 775 miljoner kronor i vinstpengar till hästägarna är Örjan Kihlström en av Sveriges, kanske världens, mest vinstrika travkuskar. Bara i fjol tävlade han i 1 418 lopp och vann närmast var femte, vilket innebär över 52 miljoner kronor i vinstpengar.

Hemligheten bakom framgångarna är kombinationen förnuft och känsla. Känsla för ett bra samspel med hästen. Och taktiskt tänkande, utifrån den egna och de medtävlandes hästar.

Annons

– Travlopp är lite som poker eller schack. Det gäller att göra rätt så mycket som möjligt, säger han på Solvalla.

Här inledde han sin långa yrkesbana som ung pojke.

– Solvalla betyder mycket för mig.

Det finns ännu en betydande egenskap bakom segrarna. Han sägs ha nerver av stål.

– Jag är född åt det lugna hållet. Det hjälper kanske till, framför allt i stora lopp med hög anspänning.

Tjusningen med trav är att få hålla på med hästen, förklarar han. De spännande tävlingsmomenten är “kryddan”.

– För mig som tycker om djur är detta den perfekta kombinationen. Jag blev fascinerad av sporten och hästar och har aldrig haft någon fundering på något annat. Men att det blev just travhästar är nog en slump.

En del av “slumpen” är att pappa Ivar var en högt ansedd travhästtränare. Och fascinationen för hästar kan sträcka sig så långt som 50 år tillbaka. Då var han fyra-fem år gammal och körde ardenner med vedlast bakom tillsammans med morfar. Men morfar glömde sina handskar och gick av hästen för att hämta dem.

– Hästen var gammal och snäll så det gick jättebra. Det var ett stort ansvar, något jag aldrig glömmer.

Fascinationen växte. Som tioåring körde han travhästar och han fick sitt första sommarjobb på Solvalla som 13-14-åring. Som 19-åring inträffade en milstolpe som till och med överskuggade senare internationella segrar. Han vann lärlingarnas högsta utmärkelse, Travrondens Guldklocka.

Annons

– Det kändes jättestort. Ett tecken på att jag valde rätt.

Nu, 36 år senare, befinner han sig på kulmen av sin yrkesbana och verkar ha svårt för att kliva ned.

– Varje år kommer en ny kull hästar och det är väldigt spännande att se om det dyker upp en häst som har det där lilla extra.

Är pengar en av drivkrafterna?

– Man behöver pengar för att överleva, annars hade jag haft det som hobby. Fast man måste komma ihåg att jag bara får behålla fem till tio procent av vinstpengarna, ofta fem procent.

Vad gör du med pengarna?

– Jag jobbar så mycket att jag knappt hinner göra av med några pengar. Det blir en golfrunda eller tur med skotern ibland.

Utanför travbanan må han beskrivas som “lugn och lite sävlig” som han säger. Därmed inte sagt känslokall.

– När jag tittar på sport och ser andra människor vinna kan jag bli rörd och dela deras glädje. Och om jag är hungrig kan jag tända till och bli arg. Därför är det viktigt för mig att äta kontinuerligt.

Åren med hästar har utmynnat i förvissningen om att de, liksom alla djur, går att kommunicera med.

Annons

– Jag kommunicerar bättre med djur än människor, faktiskt. Jag är inte socialt lagd som människa.

"Varje år kommer en ny kull hästar och det är väldigt spännande att se om det dyker upp en häst som har det där lilla extra."

Eyal Sharon Krafft

Fakta

Örjan Kihlström

Fyller: 55 år den 13 maj.

Gör: Travkusk.

Familj: Sambo och två vuxna barn i åldrarna 20 och 22 år.

Bor: Bromma och en gård norr om Stockholm.

Så firar han födelsedagen: “Jag är dålig på att fira födelsedagar. Det blir ganska lugnt.”

Om att fylla 55: “Jag tänker inte så mycket på det. Åldern har inte så stor betydelse för mig.”

Livet utanför travbanan: Barn, vänner, golf, motorcykel och skoter.

Viktigaste i livet: “Hälsan, så klart!”

När allt går åt skogen: “Tålamod. Jag har lärt mig att det går upp och ned i den här branschen. Då gäller det att ha tålamod och kämpa vidare.”

Framtidsplaner: “Inga. Rulla på som nu.”

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons