Annons

Klas jobbar ideellt för näringslivet

Klas Ekdahl brinner för att utveckla det lokala näringslivet.
Han är verksamhetsledare för Styrelseakademien Sjuhärad som hjälper bygdens företag att skaffa rätt kompetens för att kunna växa.
Sjuhärad • Publicerad 6 december 2019
”Jag är uppvuxen under textilkrisen, då var det inte roligt att bo i Borås. Det är avgörande för varje stads utveckling att ha ett bra näringsliv”, säger Klas Ekdahl som på olika sätt jobbar i princip ideellt för bygdens näringsliv.
”Jag är uppvuxen under textilkrisen, då var det inte roligt att bo i Borås. Det är avgörande för varje stads utveckling att ha ett bra näringsliv”, säger Klas Ekdahl som på olika sätt jobbar i princip ideellt för bygdens näringsliv.Foto: Pelle Boersma

För fyra år sedan stod Styrelseakademiens lokala förening vid ett vägskäl. Verksamheten haltade och aktiviteterna var snålt besökta.

Den dåvarande styrelsen frågade Klas om han ville bli verksamhetsledare.

Annons

– Föreningen hade kommit till en punkt att "antingen lägger vi ner eller så satsar vi". Eftersom det fanns en hel del pengar på kontot valde den att satsa. Jag fick frågan om jag ville vara med och skapa strukturen för det framtida arbetet.

Föreningen började jobba långsiktigt. För två år sedan blev den årets förening i Sverige och året efter fick den i en undersökning utmärkelsen de mest nöjda medlemmarna.

På Akademiens program står bland annat föreläsningar, samt utbildningar med sikte på styrelsearbete och företagsledning.

Uppdraget är att hjälpa företag i Borås att bli mer konkurrenskraftiga både i landet och på en internationell arena.

I den här regionen finns väldigt många små och medelstora företag,

– Många företag som växer kommer till en punkt då det blir svårt att fortsätta växa med den befintliga organisationen, menar Klas. Det kan vara svårt för entreprenören att ensam ta stora beslut om satsningar och lån på banken, eller sköta försäljningen. Då är det viktigt att få innan nya personer som har annan bakgrund, och som kan hjälpa till med de här strategiska besluten.

En annan stor fråga brukar vara generationsskifte när en företagare ska överlåta företaget till sina barn,

– Då kan det vara bra att ha en extern part som kan gå in och vara rådgivare.

På bara några år har antalet medlemmar i föreningen vuxit från runt 100 till 250. En populär aktivitet är styrelsefrukostarna.

– Där erbjuder vi inspiration, ny kunskap och nya kontakter. Vi har 200 personer här på morgnarna och det är en oerhört bra plats att skapa nätverk.

Annons

Men även om Klas jobbar ideellt för bygdens företag är han ingen företagare själv.

– Nej, jag ser mig själv mest som en samhällsentreprenör. Jag har en drivkraft att bidra till bättre struktur inom företag och näringsliv.

Han anar var den drivkraften kommer i från:

– Jag är uppvuxen under textilkrisen, då var det inte roligt att bo i Borås. Det är avgörande för varje stads utveckling att ha ett bra näringsliv och att det finns bra förutsättningar för företag att växa.

Här framhåller Klas utbyggnaden av Viareds industriområde där det på några decennier har investerats många miljarder kronor och skapats oerhört många nya jobb.

Tidigare var Klas med och grundade den ideella föreningen E-handelsstaden Borås som var ett slags nätverk för att främja lokala företag som jobbar med näthandel.

– Min drivkraft med föreningen E-handelsstaden är att skapa värde för Borås. Varumärket E-handelsstaden skapar en identitet och profilerar Borås inom framtidens logistik- och handel. Varumärket är idag värt miljarder för Borås. 4 av de 13 största logistiketableringarna i Sverige 2019 sker i Viared.

Han har även varit anställd av organisationen Connect Väst som jobbar för att små och medelstora företag i Västsverige ska kunna växa.

Dessa två "tjänster" var bidragande till att Klas blev tillfrågad som verksamhetsledare på Styrelseakademien, tror han:

– I E-handelsstaden lade jag ner 2000 timmar ideellt. Folk ser att det finns en passion i mina ögon när jag pratar om det här.

Annons

Men trots detta är tjänsten som verksamhetsledare inte Klas egentliga levebröd:

– Nej, det här är ju egentligen min hobby på något sätt, säger han och skrattar. Till vardags är jag anställd av Borås Yrkeshögskola.

Där har han två huvuduppgifter. Den ena är rollen som utbildningsledare och utvecklare för utbildningen Digital AD/Copywriter:

– Behovet av folk till reklam- och kommunikationsbyråer är väldigt stort bland våra textilföretag och e-handelsföretag när de ska fortsätta utvecklas på nätet.

För det andra är Klas rekryteringsansvarig för alla utbildningar på Yrkeshögskolan:

– Vi måste ha engagemang från företag och vi måste visa vad vi gör. Många studenter vet inte ens att vi finns.

Klas berättar att nästan alla som går på skolan får jobb efteråt. Det är mycket tack vare att det är ett halvår praktik under de två år man läser här.

– Dessutom är vi ute väldigt mycket på studiebesök bland olika företag, och vi anlitar många duktiga personer i näringslivet som föreläsare på skolan. Det ger studenterna många kontakter som kanske senare leder till jobb.

Fakta

Klas Ekdahl

Ålder: 46 år.

Familj: Förlovad med Maria, barnen Cornelia 8, och Novalie 6.

Bor: I Sjömarken, uppvuxen i Borås.

Bakgrund: Jobbade tidigare för Connect Väst. "Det var där jag byggde upp mitt nätverk". Startade senare föreningen E-handelsstad Borås.

Idrott: Var ett tag ordförande för Norrby IF. "Jag har haft årskort i 30 år på Elfsborg, men ville göra en insats för Norrby".

Kuriosa 1: Vann för några decennier sedan en tipstävling i fotboll i tidningen "Vi Tippa".

Kuriosa 2: Favoritlaget i utländsk fotboll är Plymouth Argyle FC som spelar på låg nivå i England. "Min pappa hejade på Blackpool som var bra förr men inte nu längre . Jag och min bror tycket det var roligt att hålla på ett lag i samma serie som Blackpool så jag började heja på Plymouth och brorsan på Reading".

Övrigt: "Jag är duktig på att spela ishockeyspel där jag slår de flesta", säger Klas med ett leende. Tycker om att resa, har varit i runt 70 olika länder.

Pelle BoersmaSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons